Astăzi prăznuim Botezul Domnului. Este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Această sărbătoare este menționată în secolul al III-lea, alături de sărbătoarea Nașterii Domnului și de
Trei decenii de activitate liturgică, pastorală şi culturală românească la Lausanne, cantonul de Vaud, Elveția
Parohia ortodoxă românească din Lausanne și cantonul de Vaud, Elveția, cu hramul Tuturor Sfinților Români, sărbătorește anul acesta, la 1 decembrie 2024, împlinirea a 30 de ani de activitate, fiind în decursul acestor decenii un adevărat liant identitar, de credință și de neam, pentru românii stabiliți, temporar sau permanent, în capitala cantonului de Vaud și în împrejurimi.
În contextul deschiderii și reafirmării relațiilor spirituale părintești dintre Biserica Ortodoxă Română și comunitățile Exilului românesc din Occident, urmare evenimentelor petrecute în România în decembrie 1989, Patriarhia Română a răspuns prompt cererilor românilor din străinătate de a li se trimite preoți din țară, cu experiență misionară şi pastorală. În acest sens, comunitățile româneşti din Geneva și Lausanne, Elveția, avându-l ca reprezentant de seamă pe fostul monarh al României, regele Mihai I, au solicitat Patriarhiei Române, în anul 1991, să trimită un preot pentru organizarea activităţilor bisericeşti din aceste comunităţi. Răspunsul Patriarhiei Române la cererea reprezentanților celor două comunități româneşti din Elveţia s-a concretizat prin desemnarea părintelui Adrian Diaconu din Arhiepiscopia Bucureştilor ca preot al acestor comunităţi. Era firesc ca Biserica-mamă să-și dorească reluarea legăturilor ei firești cu fiii și fiicele ei de pretutindeni, mai ales cu membrii acestor comunități româneşti din Elveţia, care au fost nevoiți, în cea mai mare parte, să-și părăsească țara în condiții grele, riscându-și propria viață, precum şi pe cea a familiilor lor.
Preacucernicul părinte Adrian Diaconu, cu o bogată experiență pastorală, formată în țară, în timpul celor zece ani de slujire (1981-1991) la Parohia Blejoi, judeţul Prahova, s-a preocupat de reorganizarea, pe baze canonice, a celor două comunități românești din Elveţia, mai întâi în cadrul Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul din Geneva, începând cu data de 1 ianuarie 1992, iar în paralel, începând cu data de 1 ianuarie 1993, în cadrul Parohiei Tuturor Sfinților Români din Lausanne și cantonul de Vaud.
În calitatea sa de preot paroh la aceste două parohii, părintele Adrian Diaconu s-a îngrijit și de pastorația familiei regale române, exilată în Elveţia, mai întâi la Versoix și apoi la Aubonne, fiind, pentru o perioadă, duhovnic al regelui Mihai I.
Între anii 1992 și 1994, parohia ortodoxă românească din Lausanne și cantonul de Vaud a funcţionat în capela Bisericii evanghelice-reformate St-Jean din Lausanne. În luna decembrie 1994 au început lucrările de amenajare a noii Capele ortodoxe cu hramul Tuturor Sfinților Români, la subsolul Bisericii Montriond, în regiunea gării din Lausanne, fiind inaugurată după mai puţin de un an, la data de 17 iunie 1995 şi târnosită în 16 iunie 1996.
Din iunie 2022, parohia românească din cantonul de Vaud a primit din partea Municipalității din Lausanne și a Bisericii Montriond (biserica mare) dreptul de a oficia serviciile liturgice ortodoxe în trei duminici pe lună și la sărbătorile creștine din timpul săptămânii.
În decursul celor trei decenii de activitate a parohiei, părintele Adrian Diaconu a desfășurat, cu înțelepciune, tenacitate și jertfelnicie, o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară și social-culturală. Remarcăm, în mod deosebit, frumoasa activitate editorială inițiată și realizată de părintele Adrian prin publicarea, din 1995 și până în prezent, a revistei parohiale CREDINȚA, în conţinutul căreia se regăsesc articole cu specific catehetic, liturgic, biblic, patristic, dar și articole de cultură și spiritualitate românească. De asemenea, această parohie organizează anual, începând cu anul 2013, tabere pentru copii şi adolescenţi la Maison de Crêt-Bérard/Vaud, precum şi activități duminicale cu copiii pentru păstrarea şi cultivarea limbii române și a tradițiilor creștin-ortodoxe.
Capela ortodoxă românească din Lausanne, cu hramul Tuturor Sfinților Români, este vizitată şi apreciată de înaltele oficialități române, fiind, totodată, casă spirituală pentru mulţi tineri români, prezenți la studii sau pentru românii angajați la instituțiile din cantonul de Vaud și împrejurimi.
Acum, la sărbătorirea a 30 de ani de activitate a parohiei ortodoxe românești din Lausanne în Biserica Montriond, felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, pe preacucernicul părinte paroh Adrian Diaconu și pe doamna preoteasă Georgeta Diaconu, pentru slujirea cu râvnă și devotament a Bisericii lui Hristos și a comunității încredințate spre păstorire, precum şi pe toți enoriașii acestei parohii.
Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să ocrotească această parohie, pentru rugăciunile tuturor Sfinţilor Români, şi să vă dăruiască tuturor pace şi bucurie, sănătate şi fericire întru mulți ani!
Cu aleasă preţuire şi părintească binecuvântare,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la împlinirea a trei decenii de activitate liturgică, pastorală şi culturală românească la Lausanne, cantonul de Vaud, Elveţia, duminică, 1 decembrie 2024.