Hotărârea Sfântului Sinod privind declararea anului 2025, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși rom
Un exemplu strălucit de bunătate, erudiție și fidelitate față de credință și cultură
Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o lungă și grea suferință, a marelui om de cultură, erudit istoric și critic literar, domnul Alex Ștefănescu.
Martor profund implicat al unei prolifice epoci a literaturii române din ultimele cinci decenii, autorul unei monumentale „Istorii a literaturii române contemporane (1941-2000)”, unul dintre cei mai profunzi cunoscători și interpreți ai operei poetice eminesciene, un om onest, generos și credincios, domnul Alex Ștefănescu rămâne și post-mortem un model cultural și moral formator.
Distinsul intelectual creștin a fost și un vrednic colaborator al postului TRINITAS TV, unde a realizat memorabila rubrică „Lecția de literatură”.
În ultimii ani, ca semn de apreciere şi recunoştinţă, am oferit regretatului om de cultură Alex Ştefănescu mai multe ordine sau distincţii ale Patriarhiei Române: Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”, în anul 2015, Diploma şi medalia Sfinţirii Catedralei Naţionale şi Diploma omagială a Anului Centenar 2018 cu medalie, iar în anul 2019 i-am acordat Diploma omagială a Anului 2019 şi Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. Ca o încununare a întregii sale opere dedicate promovării credinţei şi culturii creştine, în anul 2020, i-am conferit Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.
În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanțe soției și familiei îndoliate, prietenilor și tuturor celor îndurerați care l-au cunoscut sau i-au citit cărțile.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanţe pentru toţi cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române