PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER ŞI PREAIUBIŢILOR CREDINCIOŞI DIN ARHIEPISCOPIA BUCUREŞTILOR HAR, BUCURIE ŞI PACE DE LA DOMNUL NOSTRU IISUS
Un harnic lucrător în via Domnului
Mesajul de condoleanţe al PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat familiei îndoliate, la trecerea la cele veşnice a părintelui Liviu Rotar, de la parohia Sinaia II, Protoieria Câmpina
Am primit cu durere creştinească vestea trecerii la Domnul, în dimineaţa zilei de luni, 23 noiembrie 2009, a pr. Liviu Rotar, după o îndelungată suferinţă trupească.
Născut în ziua de 7 noiembrie 1953 la Turda, ca fiu al lui Vasile şi Maria Rotar, a urmat cursurile şcolii primare, gimnaziale, precum şi Liceul Industrial Energetic în urbea natală. După absolvirea liceului, iubind Biserica şi neamul, şi-a îndreptat paşii către Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pentru a aprofunda tainele Teologiei.
În data de 10 martie 1979, după absolvirea acestei prestigioase instituţii teologice, a fost învrednicit de marele har al preoţiei, fiind hirotonit pe seama bisericii parohiei Valea Lungă din cadrul Mitropoliei Ardealului, unde a activat timp de 9 ani. Apreciindu-i-se activitatea desfăşurată la această parohie, a fost transferat la Catedrala din Blaj.
Din 1 iulie 1991, pr. Liviu Rotar a fost numit slujitor în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, ocupând postul de preot II la parohia Sinaia I, Protoieria Câmpina. După numai un an de slujire în acest post, i s-a încredinţat oficiul de paroh al nou înfiinţatei parohii, Sinaia II, unde a activat până în prezent.
La această parohie pr. Liviu Rotar s-a distins ca un adevărat lucrător în via Domnului, desfăşurând o bogată activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească. Preacucernicia Sa a reuşit să ridice, în noua parohie, după ce a trecut prin grele încercări, o frumoasă şi trainică biserică de zid, ca o fortăreaţă duhovnicească în calea tuturor provocărilor. Actuala biserică a fost ridicată pe locul unui alt sfânt lăcaş, construit, tot de Preacucernicia Sa, din lemn şi târnosit în anul 1998, dar care a fost distrus până la temelie, în urma unui incendiu izbucnit în seara zilei de 15 august 2006.
Preacucernicul părinte Liviu Rotar nu a ridicat numai zidurile exterioare ale bisericii, ci a lucrat şi la fortificarea zidurilor dinlăuntrul bisericii, urmându-L pe Păstorul cel Bun şi jertfindu-se, cu timp şi fără timp, pentru oile sale cele cuvântătoare. Astfel, a reuşit să reunească o frumoasă comunitate de credincioşi, avându-L în mijloc pe Hristos Domnul şi credinţa cea adevărată. Împreună cu aceştia a construit un aşezământ social, pe care n-a mai reuşit să-l finalizeze, lăsând ca această lucrare să fie dusă la bun sfârşit de unul dintre cei trei fii ai săi, pr. Vasile Florin Rotar.
Cunoscând râvna duhovnicească şi zelul pastoral-misionar al pr. Liviu Rotar, rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi dragostea Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate transmitem condoleanţe şi părinteşti binecuvântări.
† DANIEL,
Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române