Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” - Titan a fost târnosită
În ziua prăznuirii celui de-al doilea hram, „Sfântul Slăvit Proroc Ilie Tesviteanul”, noua biserică a Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” - Titan, Protoieria III Capitală, a fost târnosită. Slujba a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de care s-a aflat şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cu acest prilej, a fost sfinţit şi Aşezământul socio-pastoral „Sfântul Ilie” - Titan al acestei parohii bucureştene.
Târnosirea bisericii a fost prilej de bucurie şi binecuvântare pentru credincioşii Parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci” - Titan întrucât după ani de jertfă au participat la înnoirea şi sfinţirea lăcaşului lor, primind şi binecuvântarea ca, până la miezul nopţii, să intre şi să se închine în Sfântul Altar, cerând Preasfintei Treimi sfinţirea lor şi a întregii obşti parohiale. Aceşti oameni, care au arătat o grijă deosebită şi o iubire jertfelnică pentru lăcaşul de rugăciune, sunt „mâini ale Mântuitorului Iisus Hristos care lucrează spre slava Preasfintei Treimi. Binecuvântarea aceasta este deosebită pentru cei care au contribuit la ridicarea lăcaşului, fiindcă ei sunt numiţi «fericiţii şi pururea pomeniţii ctitori»”, după cum a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În cuvântul de învăţătură de la finalul slujbei de târnosire, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că Biserica este casa lui Dumnezeu, casa Preasfintei Treimi. „Până azi, această biserică a fost darul oamenilor către Dumnezeu. De astăzi înainte ea este darul Preasfintei Treimi către oameni. Noi am contribuit cu materiale trecătoare, precum beton, cărămidă, fier, vitralii şi alte obiecte, şi am oferit totul Preasfintei Treimi. De astăzi, biserica a devenit prin sfinţire casa Preasfintei Treimi şi darul lui Dumnezeu pentru credincioşi, aşa cum se spune în rugăciunea de sfinţire ce este rostită în altar: «Umple-o cu darurile Tale cele mai presus de lume», adică noi dăm lui Dumnezeu daruri materiale din lumea aceasta, dar primim daruri mai presus de lume, şi aceste daruri mai presus de lume sunt iertarea păcatelor, pacea şi bucuria din Împărăţia cerurilor - pe care le pregustăm încă din această viaţă în Biserică - şi viaţa veşnică. În Biserică ni se împărtăşesc Sfintele Taine ca izvoare şi arvună ale vieţii veşnice”, a arătat Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a mai subliniat în cuvântul de învăţătură faptele mari ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în care s-a arătat lucrarea lui Dumnezeu. Pentru că el nu a murit, ci a fost înălţat într-un car de foc la cer şi este aşteptat cu puţin timp înainte de A Doua Venire a Mântuitorului, Sfântul Ilie mai este numit Înaintemergător al celei de-A Doua Veniri a Mântuitorului Iisus Hristos. Împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, el este prototipul vieţii monahale întrucât a trăit în pustie, în post şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, după cum a reliefat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ne arată că „prorociile nu se fac numai prin cuvinte, ci şi prin viaţa sfântă şi prin ceea ce omul săvârşeşte ca împlinire a voii lui Dumnezeu”, întrucât prin învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului a prefigurat învierea fiului văduvei din Nain; prin coborârea focului din cer asupra jertfei a preînchipuit Pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinţilor Apostoli, dar şi pogorârea Duhului Sfânt peste Jertfa euharistică; prin hrănirea de către corb cu pâine şi carne a prefigurat Trupul şi Sângele Domnului, iar prin trecerea Iordanului şi ridicarea sa la cer Sfântul Proroc Ilie a mai prefigurat Botezul Domnului şi al fiecăruia dintre noi, şi Înălţarea întru slavă a Domnului, dar şi a noastră la cer.
Sfinţirea aşezământului socio-pastoral
După târnosirea lăcaşului de cult, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi, au sfinţit şi Aşezământul socio-pastoral „Sfântul Ilie” - Titan.
În semn de aleasă preţuire şi binecuvântare, preoţii Ilie Costescu, parohul bisericii, şi Dumitru Spoială, slujitor îmbisericit la această parohie, au fost hirotesiţi iconomi stavrofori, iar preotul slujitor Petru Andreana a fost hirotesit sachelar. Diploma omagială „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” a fost oferită diaconului Ionuţ Miciu, Consiliului şi Comitetului parohial; Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” pentru mireni i-a fost acordat lui Ion Maticiuc, ctitor al bisericii, iar Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare” pentru mireni i-a fost acordat lui Constantin Miciu, pentru implicarea în lucrările zidirii lăcaşului de cult. De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mai dăruit pentru altarul bisericii o cruce de binecuvântare, cărţi liturgice şi duhovniceşti, iar credincioşilor iconiţe cu chipul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. În semn de mulţumire, părintele paroh Ilie Costescu a dăruit Preafericirii Sale un coş cu flori şi o icoană cu chipul sfântului ocrotitor al parohiei.