În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Despre efectele terapeutice ale mărului
O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice ale mărului relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni. În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre recomandările de utilizare a acestor fructe în fitoterapie.
În terapia naturistă, în uz intern, mărul are următoarele efecte benefice: - combate gastrita, ulcerul gastric, bolile hepatice (steatoza hepatică, hepatita, calculoza biliară), indigestii, inflamaţii şi infecţii intestinale (colibaciloză), colite de fermentaţie, rectocolită, constipaţie, diaree acută şi cronică, dizenterie; - previne şi combate asteniile fizice şi intelectuale, stările stresante, migrenele, surmenajul, oboseala, nervozitatea, insomniile, durerile de cap, convalescenţa, zona zoster; - intervine în bolile cardiovasculare, ateroscleroză, hipertensiune arterială, infarct miocardic, congestie cerebrală, întărirea muşchilor cardiaci, reducerea edemelor cardio-renale, dereglări în circulaţia periferică, artrite, tromboze, varice; - combate bronşitele, tusea convulsivă, gripele îndelungate, stările febrile, împrospătează respiraţia; - scade colesterolul, glicemia şi neutralizează substanţele toxice din sânge; - acţionează în anemie şi în demineralizarea organismului; - acţionează benefic în reumatism, artrite, gută, oligurie; - contribuie la dizolvarea calculilor renali; - are efecte bune în tulburări de vedere, laringite şi dureri de urechi; - prezintă un rol central în toate dietele de slăbire, prin stimularea arderilor din organism; - întârzie procesul de îmbătrânire a organismului şi ajută la prevenirea cancerului, prin conţinutul ridicat în antioxidanţi. În uz extern: - combate herpesul, plăgile, bubele dulci, scabia, varicele şi mătreaţa; - curăţă şi catifelează pielea; - reduce cearcănele şi pungile de sub ochi. Forme de utilizare în terapia medicală - fructe proaspete, cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate în 5 porţii, prin cure de durată, cu rol în gripe prelungite, catar pulmonar, răceli, tuse, amigdalite, reumatism, gută, litiază urică, insomnii, diaree la copii, astenie şi anemie; - fructe rase, consumate câte 2-3 pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci; - mere coapte (câte 2-3 pe zi), pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor; - decoct din fructe proaspete (2-3 mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (5 linguri fierte 10 minute într-un litru apă), din care se beau 3-4 căni pe zi cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului; - infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece) se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau 3 căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite; - suc de mere, consumat în doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă, sau timp de 2 săptămâni consecutive, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală; Oţetul de mere, un remediu universal Oţetul de mere cu miere, cu o utilizare foarte largă în toată lumea, se prepară din 5 litri suc de mere în care se adaugă 700 g miere de albine şi 100 ml oţet de vin sau drojdie de vin. Se acoperă şi se lasă la fermentat timp de 40-60 de zile într-un loc călduros, ferit de lumina directă a soarelui. Se decantează în sticle care se astupă ermetic şi se păstrează în locuri răcoroase şi întunecoase. Se consumă, zilnic, prin doze fracţionate, câte 2 linguriţe în 200 ml apă, în cure de lungă durată, cu efecte multiple în prevenirea infarctului miocardic, hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană, gastrite hipoacide, enterite, enterocolite, diaree, intoxicaţii alimentare, bronşite, astm bronşic, inflamarea căilor respiratorii, cistite, nefrite, nevroze, insomnii, ameţeli, migrene, oboseală cronică, obezitate, reumatism, nevralgii faciale, spondiloză anchilozantă şi în prevenirea îmbătrânirii.