În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Duminica Sfinţilor Români, în Moldova
Credincioşii din Moldova sunt aşteptaţi mâine, 22 iunie 2014, la hramurile mai multor biserici de parohie sau de mănăstire pentru a-i cinsti pe Sfinţii Români. Această sărbătoare este consemnată în calendarul Bisericii noastre de mai bine de două decenii.
În Duminica a II-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română (BOR) îi cinsteşte în mod deosebit de Sfinţii Români. Această sărbătoare a fost instituită de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 1992, într-o zi de 20 iunie. În această zi sunt prăznuiţi sfinţii care au răsărit din pământul românesc, cunoscuţi, consemnaţi în calendar, dar şi cei necunoscuţi. În calendarul creştin s-a înscris, dintru început, numele unor daco-romani, care au mărturisit şi apărat dreapta credinţă. La mijlocul secolului trecut, BOR a rânduit primele canonizări ale Sfinţilor Români. Numeroase lăcaşuri de închinăciune din ţară, dar şi din diaspora au ca ocrotitori pe unul sau mai mulţi sfinţi români. În acelaşi timp, există biserici închinate sărbătorii din cea de-a II-a Duminică după Rusalii.
Biserica nouă a Mănăstirii Pângăraţi din judeţul Neamţ îmbracă mâine straie de sărbătoare. În această seară se va sluji Privegherea, iar mâine-dimineaţă, slujba Ceasurilor va fi urmată de Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru cei adormiţi. Noua biserică a Mănăstirii Pângăraţi a fost ctitorită de arhim. Teofil Lefter, mutat la Domnul în luna februarie a anului 2012. Hram va fi mâine şi la Schitul Băiceni din judeţul Iaşi al Mănăstirii Secu din judeţul Neamţ. Paraclisul „Sfinţii Români“ al aşezării monahale a fost sfinţit în luna iunie a anului 2009 de Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot mâine va fi sărbătoare la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ şi „Sfinţii Români“ din Iaşi şi la Catedrala din Gura Humorului, închinată Naşterii Maicii Domnului şi Sfinţilor Români. Zi aleasă va fi şi la Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău. Aici se înalţă o biserică de mari dimensiuni în cinstea Sfântului Antipa de la Calapodeşti şi a Sfinţilor Români.