Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Familia preotului, „spaţiu al lucrării mântuirii“
Conferinţele pastoral-misionare din Eparhia Romanului şi Bacăului, care se derulează sub genericul "Familia preotului, model pentru familia creştină", au continuat în perioada 18-20 septembrie la Slănic Moldova. Luni şi marţi dimineaţă, cei 112 preoţi au asistat la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în Biserica "Sfântul Ilie" din Slănic Moldova. Programul întrunirii a mai cuprins momente culturale şi o proiecţie de film documentar.
Casa de Cultură din Slănic Moldova a găzduit în perioada 18-20 septembrie o nouă serie a conferinţelor pastoral-misionare din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Preoţi şi preotese din protopopiatele Roman, Bacău, Oneşti, Moineşti, Sascut şi Buhuşi au asistat luni dimineaţă la slujba Sfintei Liturghii în Biserica "Sfântul Ilie" din Slănic Moldova. În aceeaşi zi, de la ora 10:00, în sala mare a Casei de Cultură din Slănic Moldova, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şi a mai multor invitaţi, au fost deschise lucrările plenare. Pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor, a expus tema "Familia preotului, biserica mică, spaţiu al lucrării mântuirii". "Pr. prof. dr. Ion Vicovan a amintit la începutul referatului de cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care numeşte familia "biserica de acasă", adică locul unde se lucrează mântuirea. Lucrarea prezentată a arătat că scopul suprem al familiei creştine este mântuirea. Pr. prof. dr. Ion Vicovan s-a oprit asupra Tainei Sfintei Cununii, explicând fiecare rugăciune şi act liturgic din timpul acestei slujbe. PS Ioachim Băcăuanul a menţionat că familia preotului este o biserică mică, un spaţiu al lucrării mântuirii şi un model pentru familia creştină", a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman. În cadrul cinei festive de la Slănic Moldova, au fost înmânate diplome familiilor preoţilor care au mai mult de 35 de ani de căsătorie şi familiilor preoţilor cu mai mult de patru copii. Marţi dimineaţă, preoţii au asistat la Sfânta Liturghie oficiată în Biserica "Sfântul Ilie". La masa de prânz a fost prezentat un film documentar, realizat de pr. protopop Florin Ţuscanu, intitulat "Un eveniment din viaţa Romanului, 24 iunie 1911". Proiecţia a fost concepută pe baza documentelor de arhivă ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.