În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Festivitate de absolvire la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca s-a desfăşurat marţi, 31 mai, festivitatea de absolvire a promoţiei de elevi 2007-2011, în prezenţa IPS Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului. După patru ani de studii teologice, călăuziţi de profesori şi susţinuţi de părinţii lor, elevii clasei a XII-a au primit astăzi ultimele felicitări, fiind răsplătiţi pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc şi moral, în timpul anilor de studii.
Programul a fost deschis dimineaţă, cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, după care a început festivitatea de premiere a absolvenţilor. Au participat, alături de Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ, Preasfinţitul Vasile Someşanul, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, directorul Seminarului Teologic, pr. Cristian Sonea, vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, care este membru în Consiliul de administraţie al şcolii, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, inspectorul Cristina Popescu din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi inspectorul Mihai Ilişiu din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Anul acesta, au absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca 30 de elevi, toţi fiind la clasa de teologie. În următoarea perioadă, ei se vor pregăti pentru a susţine examenul de bacalaureat, după care se vor înscrie la facultate. Din anii precedenţi se cunoaşte că în jur de 90% din absolvenţi aleg să-şi continue studiile teologice în cadrul Facultăţii de Teologie. Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca îşi desfăşoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desfiinţării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, şcoala a trecut prin mai multe etape, la început fiind şcoală medie de cântăreţi bisericeşti (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În prezent, la seminar se pregătesc aproximativ 180 de elevi seminarişti, îndrumaţi de 25 de profesori.