În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hirotonia Episcopului-vicar patriarhal Paisie Sinaitul
De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, 20 iulie 2023, a avut loc hirotonirea întru arhiereu a părintelui arhimandrit Paisie Teodorescu, ales Episcop-vicar patriarhal de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu titulatura „Sinaitul”, în ședința de lucru din 4 iulie 2023. Slujba Hirotoniei a avut loc în Catedrala Patriarhală și a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod. Rânduiala chemării candidatului la treapta arhieriei a avut loc miercuri seara, tot la Catedrala Patriarhală.
Joi, după slujba Utreniei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit în Catedrala Patriarhală rânduiala examinării şi desemnării ipopsifiului Paisie Teodorescu la treapta arhieriei.
Candidatul la arhierie a fost adus în mijlocul bisericii de arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, și de arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, unde a citit înaintea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a ierarhilor prezenți mărturisirea de credință ortodoxă, care cuprinde o retrospectivă a istoriei luptei Bisericii cu toate ereziile cu care s-a confruntat de-a lungul veacurilor. După mărturisirea de credință, părintele ipopsifiu Paisie Teodorescu a semnat un act oficial, așezat pe Sfânta Evanghelie, prin care a certificat că își asumă tot ceea ce a mărturisit, precum și slujirea și misiunea ce vor urma.
„Vrednic este!”
În continuare, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din care au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În cadrul slujbei, la momentul cântării întreit sfinte - „Sfinte Dumnezeule”, candidatul a fost hirotonit Episcop, după rânduiala liturgică, primind veșmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea și mitra, la fiecare întrebându-se: „Vrednic este?” și mulțimea din biserică oferind într-un glas răspunsul „Vrednic este!”.
Sfântul Ilie preînchipuie lucrări viitoare ale Mântuitorului
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat virtuțile Sfântului Proroc Ilie: „În primul rând, este un om al rugăciunii, al postului și al înfrânării, trăind în feciorie toată viața. În al doilea rând, a fost un apărător al credinței adevărate în timpul rătăcirilor idolești, când poporul evreu a început să se închine la dumnezei străini. De asemenea, el este ajutător milostiv al orfanilor și al văduvelor și mustrător al celor care săvârșesc nedreptăți”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că faptele minunate ale Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul sunt prefigurări ale unor lucrări mântuitoare din viața Mântuitorului Hristos. „Faptul că a fost hrănit de corbi cu pâine și carne, în interpretarea Sfinților Părinți era o prefigurare a Sfintei Euharistii. De aceea, în tradiția iconografică bizantină, corbul care îi aduce hrană poartă în plisc o prescură, ceea ce semnifică prefigurarea Tainei Sfintei Euharistii pe care Mântuitorul o va institui pentru a fi hrană celor care păstrează dreapta credință și Îl mărturisesc pe El în vremuri dificile în lume. De asemenea, faptul că el, înainte de a fi ridicat la cer, trece prin Iordan, prefigura Taina Botezului lui Hristos în Iordan, botez prin care noi trecem de la viața pământească la viața cerească. Totodată, faptul că el este ridicat la cer într-un car de foc tras de mai mulți cai de foc prefigura Înălțarea la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului era o prefigurare a învierii fiului văduvei din Nain, pe care o va săvârși Mântuitorul. Alte prefigurări sunt: pogorârea focului din cer asupra jertfei prefigura Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenici la Cincizecime, dar și pogorârea Duhului Sfânt peste darurile euharistice, peste pâine și vin, care devin apoi Trupul și Sângele lui Hristos. Acest Proroc nu face prorociri scrise ca ceilalți, ci prin faptele pe care le săvârșește preînchipuie lucrări viitoare ale Mântuitorului”, a explicat Preafericirea Sa.
„Chemarea la slujirea arhierească presupune o mare responsabilitate”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a citit Actul patriarhal de confirmare prin care Preasfințitul Paisie este recunoscut ca Episcop-vicar patriarhal, cu titulatura de „Sinaitul”.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit mantia arhierească Preasfințitului Paisie și i-a înmânat cârja arhierească - însemne ale slujirii arhierești, iar noul Episcop-vicar patriarhal a binecuvântat poporul prezent.
Preafericitul Părinte Patriarh a rostit cu această ocazie un cuvânt de felicitare pentru noul Episcop hirotonit, subliniind necesitatea acestei slujiri: „Este un intelectual foarte studios, după cum se vede și în teza de doctorat și în albumul referitor la Reședința Patriarhală și instituțiile de pe Dealul Mitropoliei. Este un om evlavios, harnic și foarte meticulos din punctul de vedere al ordinii în administrație, ceea ce reprezintă o necesitate astăzi, mai ales dacă ne considerăm europeni și latini. De asemenea, are o profundă conștiință eclezială. Ține la instituție mai mult decât la sine însuși. Această râvnă pentru a fi în slujirea Bisericii i-a fost determinantă pentru a-l recomanda ca Episcop-vicar patriarhal, deoarece instituția aceasta este din ce în ce mai solicitată prin multele activități pe care le organizează”.
La final, noul Episcop-vicar patriarhal a mulțumit Patriarhului României și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, subliniind că această chemare presupune și o mare responsabilitate: „Se cuvine mai întâi să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul Său pe care l-am simțit mereu în viața mea ca pe o călăuză tainică, dar întotdeauna prezentă. Apoi, cu profundă recunoștință, cele mai alese mulțumiri le adresez Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, căruia îi datorez nu doar chemarea la această nouă slujire, ci întreaga mea urmare duhovnicească, teologică și profesională. Preafericirea Sa mi-a fost profesor la facultate, mi-a hotărât numele de călugărie, apoi m-a chemat ca slujitor la Mitropolia din Iași, unde am lucrat aproape 10 ani, iar din anul 2007 Preafericirea Sa mi-a adresat chemarea de a deveni slujitor și colaborator în Administrația Patriarhiei Române. Am răspuns mereu cu bucurie și cu responsabilitate acestor chemări față de care cu nevrednicie încerc încă să mă ridic la înălțimea lor, având conștiința că, de fapt, prin aceasta am răspuns chemării lui Dumnezeu. (…) Chemarea de astăzi la slujirea arhierească presupune o mare responsabilitate, aceea de a cunoaște, a păstra și de a vesti Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, întreaga rânduială a Tainei Hirotoniei întru episcop este încadrată în Liturghia Cuvântului, în prima parte a Sfintei Liturghii, tocmai pentru a marca slujirea esențială a episcopului, de a cunoaște, de a păstra și de a transmite cuvântul lui Dumnezeu”.
„Cu smerenie, cer rugăciunile și pomenirea tuturor”
De asemenea, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a mulțumit tuturor celor care l-au povățuit, sprijinit și ajutat de-a lungul vieţii, exprimându-și, totodată, emoția în fața acestei înalte slujiri. „În acest moment nu caut urările sau felicitările nimănui, ci mai degrabă, cu smerenie, cer rugăciunile și pomenirea tuturor. Am nevoie de rugăciune ca să pot propovădui învățătura cea adevărată, Evanghelia lui Hristos, și nu cuvinte goale și nefolositoare. Am nevoie de rugăciune, ca Domnul să-mi dăruiască înțelepciune și curaj, să-mi dăruiască răbdare și smerenie; am nevoie ca Domnul să-mi dăruiască puterea de a purta cu bucurie necazurile proprii și nevoile celor pe care Biserica îi încredințează pe calea mântuirii. Mulțumesc plin de recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitului și Preasfințiților Părinți slujitori în numele cărora am primit astăzi harul arhieriei cu puterea și cu lucrarea Sfântului Duh. Mulțumesc părinților care m-au născut și m-au crescut, mulțumesc mamei mele, care este prezentă aici, fraților mei și surorilor mele, rudelor și tuturor consătenilor mei. Mulțumesc plin de recunoștință tuturor profesorilor care au contribuit la formarea mea și tuturor colegilor mei din facultate. Mulțumesc colegilor din Administrația Patriarhală, de la Cabinetul Patriarhal și Reședința Patriarhală, precum și celor din Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Se cuvine să aduc mulțumire cu recunoștință părinților slujitori și credincioșilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, locul slujirii și al multor bucurii duhovnicești din ultimii 12 ani”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.