La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Așezământului monahal românesc din Budapesta
Credincioșii ortodocși români din capitala Ungariei au participat duminică, 7 ianuarie, la hramul Așezământului monahal românesc, și anume Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Ierarhul a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru faptul de a cerceta duhovnicește Așezământul Monahal Românesc și comunitatea românească din Budapesta, cu prilejul hramului și în perioada sfintelor sărbători, și a subliniat actualitatea și modelul pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl dă și astăzi tuturor celor care fac parte din Biserica Ortodoxă, de a sluji cu credincioșie, râvnă și statornicie pe Bunul Dumnezeu, adevărul, pe aproapele și misiunea încredințată. De asemenea, PS Părinte Episcop Siluan și‑a exprimat bucuria pentru credința oamenilor și interesul pe care aceștia îl arată pentru Sfânta noastră Biserică strămoșească, luând parte la sfintele slujbe, în număr mare și dimpreună cu copiii lor. De asemenea, i‑a felicitat pe viețuitorii Așezământului Monahal Românesc din Budapesta, care a împlinit 9 ani de la înființare și a desfășurat o frumoasă și rodnică misiune, alături de parohie, în rândul credincioșilor ortodocși români care trăiesc aici, dorindu‑le mult ajutor de la Dumnezeu și în continuare în această lucrare duhovnicească importantă a lor.
În Budapesta, într‑unul dintre imobilele Curților Gojdu, pus la dispoziție de mai bine de 115 ani, funcționează o parohie ortodoxă românească, iar începând din anul 2009, tot aici a fost înființat și un așezământ monahal românesc, închinat Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la fel ca și parohia, și un centru misionar‑pastoral și cultural închinat Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, ambele fiind conduse de părintele protosinghel David Pop. (Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria)