Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patriarhul României, aniversat la Techirghiol
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit ieri, 22 iulie, vârsta de 67 de ani. În această zi festivă, Preafericirea Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, stavropighie patriarhală, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Momentul de bucurie a fost împărtășit de un mare număr de credincioși care au venit și s-au rugat în această zi de sărbătoare în așezământul monahal din apropierea Mării Negre.
Aflat în vizită de lucru la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, Preafericitul Părinte Daniel a slujit în Duminica a 8-a după Rusalii, zi ce a coincis cu aniversarea Preafericirii Sale, Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
În soborul ierarhilor au fost Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, au fost rostite ectenii și rugăciuni în semn de mulţumire adusă Preasfintei Treimi pentru binefacerile şi ajutorul oferit Preafericirii Sale în păstorirea Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a rostit un cuvânt festiv, prin care a evidențiat lucrarea lui Dumnezeu de binecuvântare în mod tainic a fiecărui prunc cu o mulțime de daruri, pe care fiecare este dator a le cultiva de-a lungul propriei vieți.
„Unele daruri reușim să le descifrăm în crugul timpului, dar mai putem spune că uneori unii prunci sunt aleși, afierosiți sau chemați la darul cel mai înalt, cel mai greu de înmulțit, dar mai ales de păstrat, și anume darul slujirii dumnezeiești în Biserica lui Hristos de pe pământ. În familia binecredincioșilor creștini - evlavioasa Stela și învățătorul Alexie - pruncul a primit numele a doi mari profeți ai Vechiului Testament: al Sfântului Proroc Ilie, profetul dreptei credinței, al râvnei pentru Altarul Domnului, prefigurat încă din Vechiul Testament, și al comuniunii oamenilor prin filantropie; și cel al Sfântului Proroc Daniel, profetul care adună oamenii, gândurile și sentimentele, după ce aceștia s-au înstrăinat de credința și patria lor. De aceea, nu în mod întâmplător aceste nume sfinte de profeți au crescut ritmic în viața tânărului Dan-Ilie”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
De asemenea, IPS Părinte Arhiepiscop Casian a reliefat educația teologică din anii tinereții și apoi lucrarea de învățător luminat al dreptei credințe, ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „«Înnoise-vor tinerețile voastre ca ale vulturului», precum zice psalmistul (Psalmul 102, 5), aceasta vă dorim, întrucât vulturul este simbolul propășirii duhovnicești permanente și al coborârii duhovnicești spre cerințele clerului, credincioșilor și poporului român. Toate stau spre comunicare pentru comuniune. Cuvântul Preafericirii Voastre este ascultat duminică de duminică prin Radio TRINITAS, iar prin «Ziarul Lumina» și prin TRINITAS TV redescoperiți comorile Ortodoxiei, pe Sfinții Părinți, pe care îi aduceți în chip luminător și logic în cheia vieții noastre atât de secularizate, aducând speranță prin Liturghie, teologie înaltă și în același timp prin prezentarea atât de clară a Evangheliei lui Dumnezeu. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă dăruiască tot atâta bucurie câtă ne faceți nouă, tuturor, și mai ales bucuria din anul 2018, pe care inspirat l-ați arătat ca un an al unității de credință, prin dreapta credința ortodoxă, prin slujirea liturgică, prin educația creștină sănătoasă, în familie, precum Preafericirea Voastră ați crescut, în școală, precum ați învățat și ne învățați, și în societate, chemând pe toți românii să nu își uite înaintașii și străbunii care, în tranșee, preoți cu crucea în frunte și cu poporul au făurit unitatea noastră națională”, a spus IPS Părinte Arhiepiscop Casian.
În numele ierarhilor, Înaltpreasfinția Sa a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Maicii Domnului și al mai multor sfinți, precum și un coș de flori.
În cuvântul de mulțumire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că darul vieții nu este doar pentru sine, ci pentru a fi de folos celor din jur. „Părinții ne-au dăruit darul vieții, sub binecuvântarea lui Dumnezeu, și noi trebuie să folosim viața ca binecuvântare de la Dumnezeu pentru a înmulți darurile în Biserică, în popor. Ne aducem aminte cu recunoștință de părinții după trup, de părinții duhovnicești, de profesori și de toți cei care ne-au ajutat în viață ca să ne formăm duhovnicește, intelectual, cultural. Mulțumim în mod deosebit și pentru toată lucrarea pe care noi o săvârșim în cooperare cu ierarhii membri ai Sfântului Sinod, cu clerul și credincioșii, cu monahii și cu monahiile, și cu autoritățile de stat, centrale și locale, pentru că în multele sale activități, culturale, sociale, misionare, pastorale, Biserica are nevoie să cultive comunicarea și cooperarea, comuniunea și coresponsabilitatea. Mulțumim ierarhilor prezenți în mod deosebit pentru că au venit ca să se roage împreună cu noi în această zi de sărbătoare și, desigur, să ne rugăm împreună cu dumneavoastră”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
În semn de recunoștință pentru activitatea misionară a Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, Preafericirea Sa a dăruit maicii starețe Lucia Roșu 1 kg de tămâie naturală din Oman și mai multe cărți despre iconografie, canoanele Bisericii Ortodoxe și lucrarea Bisericii Ortodoxe Române pentru unitatea de credință și de neam. De asemenea, credincioșii prezenți au primit iconițe.
După slujba Polihroniului şi binecuvântarea credincioșilor, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a așezat o candelă aprinsă şi a citit o rugăciune de iertare a păcatelor la mormântul vrednicului de pomenire părinte Arsenie Papacioc, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit 7 ani.
Responsabilitate faţă de Dumnezeu şi de creaţia Sa
În cadrul Sfintei Liturghii, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat învățăturile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 8-a după Rusalii, numită și a Înmulțirii pâinilor (Ev. Matei 14, 14-22), care relatează minunea înmulţirii a 5 pâini şi 2 peşti de către Mântuitorul Iisus Hristos pentru 5.000 de bărbaţi, afară de femei şi copii. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că această faptă minunată a fost săvârşită spre seară după ce, mai întâi, Domnul Hristos le-a vorbit oamenilor despre Împărăția lui Dumnezeu, despre Evanghelia iubirii veșnice a lui Dumnezeu şi după ce a făcut vindecări, pentru a arăta că omul este o ființă spirituală.
„Mântuitorul a spus că duh și viață sunt cuvintele Lui, astfel nu sunt o simplă informație. Cuvintele sunt o relație, o legătură vie a lui Dumnezeu cu oamenii și a oamenilor cu Dumnezeu. Deci, El hrănește mulțimile nu doar cu informație, ci, prin cuvântul Său, Dumnezeu-Cuvântul îi pune în legătură pe oameni cu iubirea cerească și veșnică a lui Dumnezeu Tatăl. De aceea, oamenii nu s-au simțit obosiți și nici plictisiți pentru că nu le spunea simple cuvinte omenești, ci cuvinte care sunt în Duh și Viață. Mântuitorul Iisus Hristos arată că mai întâi omul este ființă spirituală, duhovnicească, rațională și relațională, liberă și iubitoare de Dumnezeu și de semeni, iar cuvintele Evangheliei înmulțesc iubirea față de Dumnezeu și față de semeni atunci când sunt ascultate, asimilate și făcute roditoare în sufletul omului”, a spus Preafericirea Sa.
De la această Evanghelie, a mai spus Patriarhul Românei, Biserica a învățat ca, dimpreună cu Liturghia euharistică, să săvârșească și filantropia socială, adică să ofere hrană și cele materiale necesare oamenilor aflați în situații dificile. De asemenea, a explicat că cele 5 pâini şi 2 peşti simbolizează prescurile aduse pentru Proscomidie, dar şi pâinile pe care preotul le binecuvântează la Litie, împreună cu grâul şi untdelemnul, pentru ca toate roadele pământului să fie binecuvântate şi înmulţite de Dumnezeu. Aceste daruri, a mai explicat Părintele Patriarh, cheamă pe fiecare om la responsabilitate faţă de Dumnezeu şi de creaţia Sa, cultivând o relaţie spirituală şi de recunoştinţă prin păstrarea cu bună socoteală a darurilor.