Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Pomenirea mărturisitorilor Ortodoxiei la Ostrov
Mărturisitorii credinței ortodoxe din timpul regimului comunist, de la penitenciarul și lagărele de muncă de la Ostrov, Salcia, Dăieni, au fost comemorați marți, 17 octombrie, în cadrul unui eveniment cultural-religios, organizat de Parohia Ostrov, din Episcopia Tulcii.
Evenimentul, intitulat „Prigoana comunistă împotriva credinţei şi a credincioșilor. Penitenciarul de la Ostrov, județul Tulcea (1952-1964)”, a debutat cu slujba de pomenire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. „Evenimentul religios-cultural dedicat Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului s-a desfășurat în două etape. În prima parte, la locul fostului penitenciar Ostrov, au fost oficiate slujba Parastasului și sfințirea unei troițe ridicate în memoria tuturor celor care au pătimit pentru credință în penitenciarul și lagărele de muncă de la Ostrov, Salcia, Dăieni. La slujba săvârșită de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de preoți, au participat credincioși din localitățile Ostrov și Dăieni”, a precizat pr. Felix Neculai, consilier cultural și comunicații media eparhial.
A doua parte a evenimentului comemorativ s-a desfășurat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Ostrov și a constat într-o sesiune de comunicări, susținute de PS Părinte Episcop Visarion, pr. Felix Neculai, consilier cultural, pr. Pavel Manolache, protopop de Babadag, dr. Nicolae Georgescu și pr. paroh Emil Ionescu, de la Parohia Ostrov. „Au fost prezentate alocuțiuni și evocări cu referire la realitățile crude din perioada respectivă, amintindu-se de ceea ce a afirmat fostul deținut Ștefan Weiss, și anume «Eu, care am fost în lagărul de la Auschwitz, apreciez că tratamentul de la Salcia nu era departe». Comunicări despre situația Penitenciarului Ostrov, a deținuților de aici (preoți, profesori, medici, intelectuali sau simpli oameni), a condițiilor deosebit de grele de muncă și de hrană. La eveniment au participat peste 70 de persoane, vârstnici și tineri de școală, împreună cu directoarea Școlii Ostrov, precum și unul dintre sergenții angajați la Penitenciarul Ostrov în perioada 1953-1959. Evenimentul a fost organizat de Parohia Ostrov în parteneriat cu Episcopia Tulcii și cu Fundația «Nicolae Georgescu»-Tulcea și face parte din programul-cadru al activităților Episcopiei Tulcii derulate în acest an”, a mai precizat pr. consilier Felix Neculai.