În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Prima întâlnire a Comisiei interortodoxe de Bioetică
În anul 2008, cu ocazia întâlnirii Intîistătătorilor Bisricilor Ortodoxe la Constantinopol,s-a hotărât înființarea unei comisii interortodoxă de Bioetică. Aceasta urma să dezbată marile probleme de Bioetică și față de care Bisericile Ortodoxe trebuie să formuleze și să expună un punct de vedere comun.
Responsabilitatea organizării primei întruniri a respectivei comisii și-a luat-o Patriarhia Ecumenică. Aceasta a organizat întrunirea la Academia Ortodoxă a Cretei din Kolimbario, în perioada 23-26 mai a.c. La invitația Patriarhiei Ecumenice, la această întrunire au luat parte reprezentanții Patriarhiilor Bisericilor Ortodoxe (cu excepția reprezentanților Bisericii Ortodoxe Bulgare) și ai Bisericilor Ortodoxe Autonome și Autocefale din Europa. Întrunirea a fost condusă de mitropolitul Ioan de Pergam (Zizioulas), reprezentantul Patriarhiei Ecumenice. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost formată din Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei și pr. prof. dr. Vasile Răducă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București.