De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Rugăciune și recunoștință la ceas aniversar
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit astăzi, 30 septembrie 2024, împlinirea a 17 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel în demnitatea de Patriarh. Acest moment a fost marcat la Catedrala Patriarhală din București prin comuniune liturgică și o slujbă de Te Deum săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la care a participat Preafericirea Sa, împreună cu ierarhi membri ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai unor instituții, ostenitori din Administrația Patriarhală și de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și credincioși.
Evenimentul aniversar a debutat în dimineața zilei de luni, la Catedrala Patriarhală, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de Te Deum cu prilejul sărbătoririi a 17 ani de la întronizarea Patriarhului României, fiind prezenți ierarhi membri ai Sfântului Sinod, consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și secretarul de stat pentru Culte. În cadrul slujbei, au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Părintelui Patriarh Daniel și pentru împlinirile recente din viața Bisericii Ortodoxe Române.
La finalul slujbei de Te Deum, ierarhul slujitor a rostit un cuvânt de felicitare în care a evidențiat activitatea rodnică și multiplele realizări ale Preafericitului Părinte Daniel în cei 17 ani de slujire în scaunul patriarhal: „Pe lângă mulțumirea ce se cuvine adusă lui Dumnezeu, toți suntem îndatorați să mulțumim tuturor acelora prin care Dumnezeu a lucrat și lucrează în viața noastră, adică să mulțumim părinților după trup, părinților duhovnicești și educatorilor. Dacă acestora, precum și celor care ne-au ajutat și ne-au făcut dezinteresat un bine, suntem îndatorați să le mulțumim, mai mult se cuvine să ne exprimăm recunoștința față de Preafericirea Voastră pentru părinteasca purtare de grijă și pentru toată truda și osteneala pe care le-ați depus ca Patriarh al nostru. Noi, cei prezenți, precum și preoții și credincioșii care prin intermediul posturilor de televiziune și de radio ale Patriarhiei Române sunt în comuniune de rugăciune împreună cu noi, am exprimat în timpul slujbei de Te Deum mulțumirea noastră adusă lui Dumnezeu fiindcă a rânduit ca, în urmă cu 17 ani, Preafericirea Voastră să fiți întronizat ca Patriarh al României. Îi mulțumim Tatălui ceresc pentru toate înfăptuirile și pentru toate binecuvântările pe care le-a adus asupra Bisericii noastre Ortodoxe timp de 17 ani. Pe parcursul acestei perioade, care s-a scurs destul de repede, Preafericirea Voastră ați trăit, alături de noi, durerea pricinuită de trecerea la cele veșnice a unor vrednici ierarhi ce au făcut parte din Sfântul Sinod. Ați trăit împreună cu noi, cu preoții și cu binecredincioșii creștini, și bucuria ridicării la treapta de ierarhi a unor părinți tineri, care vă urmează exemplul. În ziua de 29 noiembrie 2007, noi, membrii Sfântului Sinod, precum și clericii prezenți, am trăit alături de Preafericirea Voastră bucuria punerii pietrei de temelie pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Îi mulțumim lui Dumnezeu fiindcă, în timpul care s-a scurs de atunci, s-a văzut sporul zidirii acesteia, și urmează să ne bucurăm în continuare, după terminarea lucrărilor. În anul 2009, ați binecuvântat și rânduit ca șase episcopii să fie ridicate la rangul de arhiepiscopie. Trebuie să vă mulțumim cu recunoștință, în numele românilor plecați din țară pentru găsirea unui loc de muncă, fiindcă în părinteasca purtare de grijă ați reorganizat, imediat după întronizare, diaspora românească, prin înființarea de noi eparhii. (...) În cei 17 ani, Preafericirea Voastră ne-ați dăruit un număr destul de mare de scrieri cu conținut teologic și nu numai. Este un material vast, necesar tuturor acelora care se ocupă de cercetarea teologiei. Multe teme sau subiecte abordate sunt noi în teologia românească, iar unele dintre ele pot fi dezvoltate pe mai departe. Preafericirea Voastră v-ați fundamentat scrierile și predicile mult apreciate de preoți pe învățăturile Sfinților Părinți”.
La finalul cuvântului său, ierarhul i-a oferit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din partea membrilor Sfântului Sinod și a tuturor celor prezenți, o frumoasă icoană a Marelui Arhiereu Iisus Hristos și un coș cu flori.
La rândul său, Patriarhul României a rostit un cuvânt de mulțumire și recunoștință: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, asupra tuturor celor care au slujiri pastorale și învățătorești și asupra tuturor celor care formează instituții slujitoare ale Bisericii noastre. În mod deosebit, mulțumim Preasfințitului Părinte Nicodim, care a prezentat o bogată gamă de activități pe care noi le-am săvârșit împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin coresponsabilitate și conlucrare sinodală, dar și prin cooperare cu clerul și credincioșii Bisericii noastre. Atunci când facem un bilanț al slujirii fiecăruia dintre noi, ne gândim nu doar la ceea ce s-a făcut, ci și la câte mai sunt de făcut, pentru că întotdeauna timpul cere o serie întreagă de răspunsuri la probleme noi. Însă, așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel, «pe toate le pot întru Hristos, Cel care mă întărește» (Filipeni 4, 13). Așadar, noi contăm în primul rând pe ajutorul lui Dumnezeu și pe împreuna-sfătuire și lucrare cu clerul și credincioșii noștri. Ne bucurăm de cooperarea cu instituțiile statului care ajută Biserica, fiindcă și Biserica ajută poporul român în viața sa cotidiană și mai ales pe calea mântuirii, pentru că viața de pe pământ este o pregătire pentru viața veșnică, cerească. Mulțumim Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților, și îi rugăm să ne dăruiască sănătate, bucurie, pace și mult ajutor”.
Citiți și: Moment festiv la aniversarea întronizării Patriarhului României