Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Sfinţire de biserică şi de casă parohială la două parohii din Protopopiatul Piatra Neamţ
„Sf. Ap. Anania“ - Itrineşti din localitatea Mărgineni, Protopopiatul Piatra Neamţ, unde, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a noii biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În după-amiaza zilei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit casa parohială a Bisericii „Înălţarea Domnului“ - Doina, comuna Girov, Protopopiatul Piatra Neamţ.
Sâmbătă, Protopopiatul Piatra Neamţ l-a avut ca oaspete pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit, în dimineaţa zilei, noua şi frumoasa biserică a parohiei „Sfântul Anania“ din Itrineşti - Mărgineni, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Slujba de sfinţire prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie săvârşită pe o scenă special amenajată pe un teren din vecinătatea lăcaşului de cult, la care au participat cu evlavie sute de credincioşi. Din soborul preoţilor slujitori, alături de pr. Cristin Ioan Loghin, parohul Bisericii „Sf. Apostol Anania“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, a făcut parte şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Piatra Neamţ.
Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât şi după finalul acesteia, credincioşii prezenţi la sărbătoarea bisericii nemţene au intrat în altarul noului lăcaş sfinţit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.
„Este necesar să ne îmbogăţim în Dumnezeu“
După citirea Apostolului zilei şi a pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat textele biblice rostite: „În Epistola I către locuitorii Corintului, capitolul 1, Sfântul Apostol Pavel ne spune patru lucruri. În primul rând, el ne cere să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru marele dar pe care ni l-a dat. Sfântul Pavel se gândeşte cu certitudine la darul cel mare al credinţei în Domnul Iisus Hristos, pe care şi locuitorii Corintului de atunci, şi noi, cei de astăzi, prin mila Cerului, l-am primit, prin faptul că ne-am născut într-o familie ortodoxă, într-o Biserică strămoşească şi într-un neam creştin. În al doilea rând, Sfântul Apostol Pavel ne spune că este necesar să ne îmbogăţim în Dumnezeu, având grijă de cele ale noastre pentru hrana propriei noastre familii, pentru noi înşine şi pentru milostenia oferită altora, dar mai presus de acestea, având grijă să nu uităm de Dumnezeu, credinţa în El fiind comoară mai presus de orice. În al treilea rând, Sfântul Pavel ne spune să ne întărim întru mărturia Domnului, iar Scriptura de la un capăt la celălalt şi Sfinţii Părinţi nu ne vorbesc de altceva decât de mărturia Domnului, semn că noi, creştinii, mai ales în zi de sărbătoare, trebuie să cercetăm cuvântul Domnului din Sfintele Scripturi şi din vieţile sfinţilor, pentru a ne întări în slăvirea Domnului. În al patrulea rând, Sfântul Apostol Pavel ne spune că toate acestea este bine să le facem, căci vine ziua Domnului, atât pentru întreaga lume, cât şi pentru fiecare dintre noi, când se va încheia firul vieţii noastre şi ne vom întâlni cu Cel ce ne-a creat. Ziua Domnului poate fi şi orice zi în care ne întâlnim cu El în Liturghie, în rugăciune şi în toată fapta cea bună. Iată, aceste patru lucruri ni le cere Domnul: să nu uităm darul Sfântului Botez, să nu uităm că bogăţia noastră este Dumnezeu, să nu uităm cuvântul Domnului şi să ne întărim în mărturia lui şi să ne întâlnim cu Domnul de ziua Lui în fiecare Sfântă Duminică şi sărbătoare, pregătindu-ne şi pentru ziua cea mare a întâlnirii cu Domnul pentru toţi şi pentru fiecare în parte“.
„Sfântă este această zi“
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Valentin Tofan a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul sfintei mese din altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Cristin Ioan Loghin a mulţumit lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Apostol Anania şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena pentru binecuvântările primite, subliniind şi importanţa zilei pentru parohia pe care o păstoreşte: „Sfântă este această zi, pentru că niciodată în această parohie nu avem vreo însemnare ca un mitropolit al Moldovei şi Bucovinei să fi poposit aici, şi cu atât mai mult să fi săvârşit o slujbă de sfinţire sau slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii“.
La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe preotul paroh Cristin Ioan Loghin iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi ridice biserica, oferind distincţie de vrednicie tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea lăcaşului de cult. Principalul binefăcător al noului lăcaş de cult, Petru Cucoară, a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei“ pentru mireni.
Piatra de temelie a sfântului lăcaş din Itrineşti a fost pusă de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în timpul părintelui paroh Constantin Lungu. În anul 2006, după ce părintele Constantin Lungu s-a transferat la o altă parohie, aici a fost numit paroh preotul Cristin Loghin, care a continuat lucrările de zidire. Astfel, în anul 2009, s-a trecut la partea de dulgherie, împreună cu o echipă de meşteri din satul Oglinzi, biserica fiind ridicată în stil ştefanian. Lucrările au continuat la interior şi exterior cu ajutorul enoriaşilor, dar şi al directorului SC VITALIS COM SRL din Piatra Neamţ, Petru Cucoară.
Sfinţire de casă parohială în satul Doina din comuna Girov
În după-amiaza zilei de sâmbătă, IPS Mitropolit Teofan s-a aflat în mijlocul credincioşilor parohiei „Înălţarea Domnului“ din localitatea Doina - Girov, comunitate greu încercată la cumpăna dintre anii 2011-2012, când casa parohiala de aici a ars în întregime. Cu efortul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a contribuit cu o sumă de bani şi cu materiale de construcţie, al enoriaşilor de aici şi prin sârguinţa părintelui paroh Eduard Alexandru Smău s-a ridicat o nouă casă parohială, ce a fost sfinţită de Întâistătătorul Bisericii din Moldova, în sobor de preoţi şi diaconi.
La final, IPS Teofan i-a acordat părintelui Eduard Alexandru Smău distincţia de iconom pentru activitatea deosebită desfăşurată în parohie, iar enoriaşilor care au ajutat la ridicarea noii case parohiale, diplome de merit. În semn de preţuire, parohul bisericii din Doina i-a dăruit Înaltpreasfinţitului Teofan o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.