Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ziua Veteranilor de Război marcată festiv la București
La Cercul Militar Național a avut loc joi, 25 aprilie, Adunarea festivă a veteranilor de război, la care au participat președinții filialelor județene și ale celor șase sectoare ale Capitalei. După citirea raportului care a cuprins realizările asociației, precum și problemele cu care se confruntă veteranii de război, au fost prezentate mesaje din partea structurilor superioare ale Ministerului Apărării Naționale. Evenimentul consacrat Zilei Veteranilor de Război (29 aprilie) s-a desfășurat în Sala Alba-Iulia a instituției centrale de cultură a Armatei Române.
Întrunirea a debutat cu un moment solemn în care a fost intonat Imnul național al României. După constatarea cvorumului statutar, generalul de brigadă în retragere Ion Dănilă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), a declarat deschise lucrările Adunării Naționale.
În continuare, după un moment de reculegere în memoria veteranilor de război trecuți la Domnul, generalul de brigadă în retragere Ion Dănilă a citit raportul Biroului executiv al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, în care a prezentat bilanțul activităților desfășurate de această asociație de la ultima întâlnire: „Clepsidra timpului și-a pierdut nisipul și de la adunarea anterioară, ne-au părăsit un număr îngrijorător ai supraviețuitorilor celui de-al Doilea Război Mondial și soții ale acestora. Memoria lor o păstrăm permanent în inimă și în suflet, iar la trecerea la cele veșnice i-am onorat cu strămoșească tradiție militară și ostășească. Ziua Veteranilor de Război din România este sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor de război pe câmpul de luptă pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și intereselor României. (…) Sunt deficiențe în asigurarea serviciilor medicale: medicație, proteze, dar mai ales în asigurarea căminelor destinate îngrijirii veteranilor de război, invalizilor și văduvelor, ale căror mijloace de întreținere proprii sunt insuficiente standardelor actuale, iar copiii lor muncesc în străinătate. Remarcăm colaborarea dintre filialele noastre județene și ale Capitalei cu parohiile din localități pentru îngrijirea cimitirelor eroilor. Conflictul din această perioadă ne-a privat de posibilitatea îngrijirii mormintelor și omagierea românilor căzuți sub tricolor pe teritoriul Rusiei, Ungariei, Moldovei, Slovaciei, Franței și Germaniei. Nu i-am uitat, iar în timpuri mai pașnice vom pune o floare a recunoștinței la căpătâi”.
A urmat generalul-maior Valeriu Roșu, locțiitor al șefului Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, care a apreciat activitatea Asociației Veteranilor de Război. „Vă felicit pentru puterea de muncă și determinarea de care dați dovadă la nivelul asociației în desfășurarea activităților specifice pe care le organizați în sprijinul veteranilor de război. Acești oameni poartă pe umeri istoria, reprezentând o generație care stă mărturie zbuciumului de veacuri al pământului românesc, o generație căreia noi, cei de astăzi, îi datorăm libertatea și suveranitatea. Pentru tot ceea ce au făcut merită deplină recunoștință și sprijinul nostru necondiționat. În contextul acestui eveniment, menționez că avem în plină desfășurare campania «Onor veteranilor de război», organizată atât de Ministerul Apărării Naționale, cât și cu sprijinul asociațiilor care funcționează pe lângă minister. Prin astfel de momente rememorăm trecutul și consolidăm legătura dintre generațiile de astăzi cu cele care ne-au precedat. Le vom rămâne veșnic recunoscători veteranilor de război care și-au făcut datoria față de țară cu sacrificii și credință în Dumnezeu. Apreciez în mod deosebit activitatea continuă a Asociației Naționale a veteranilor de război, care prin filialele județene și de sector se preocupă de sprijinirea veteranilor, invalizilor, văduvelor de război și a văduvelor de veterani de război, militând permanent pentru asigurarea drepturilor acestora. Vă asigur că și în continuare Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, prin cele două structuri din componența sa, va sprijini asociația în realizarea scopului și obiectivelor propuse”, a spus generalul-maior Valeriu Roșu.
La Adunarea festivă au participat și părintele Sorin Ștefan Pitic, inspector general și șef al Secției de asistență religioasă din MApN, și Luciana Cănilă, președintele Consiliului național al persoanelor vârstnice.
Luni, 22 aprilie, tot la Cercul Militar Național au fost împachetate darurile pentru veteranii de război din România și Republica Moldova supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Apărării Naționale și face parte din cadrul campaniei „Onor veteranilor de război”, se arată pe veteraniiromaniei.mapn.ro.
Astăzi mai sunt printre noi 699 de veterani de război; 16.428 de văduve de veterani de război și 15 văduve ai căror soți au decedat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit site-ului amintit.