Prima stareță a Mănăstirii Voroneț a fost condusă pe ultimul drum pământesc

Un articol de: Irina Ursachi - 09 Martie 2022

În a noua zi a lunii martie, sub streașina Mănăstirii Voroneț, una dintre cele mai cunoscute ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost condusă pe ultimul drum pământesc stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a așezământului monahal.

Slujba Înmormântării stareței a cărei contribuție a fost incontestabilă în ceea ce înseamnă Voronețul astăzi a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în paraclisul mănăstirii, ce are hramul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”.

În continuare, ierarhul a oficiat slujba specifică înmormântării monahilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, precum și pr. Filaret Ruscan, consilier eparhial în cadrul Sectorului misiune și actualitate creștină.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Stavrofora Irina Pântescu, proinstareța Mănăstirii Voroneț, a fost distinsă post‑mortem cu Ordinul „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție oferită de Patriarhia Română, pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății, gramata patriarhală fiind citită de către arhim. Melchisedec Velnic. Distincția va fi expusă în Muzeul Mănăstirii Voroneț, inaugurat în toamna anului trecut, la 503 ani de la ridicarea așezământului monahal și la 30 de ani de la redeschidere.

Apoi, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alături de cuvintele deosebite legate de viața încercată cu greutăți, dar și împodobită cu bucurii a stravroforei Irina, a fost evidențiată contribuția sfinției sale la revigorarea vieții monahale.

Momentul liturgic a continuat cu înconjurarea bisericii, cortegiul funerar oprindu‑se în cimitirul Mănăstirii Voroneț. Mormântul în care stavrofora Irina Pântescu a fost așezată a fost pecetluit de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și a fost binecuvântat cu untdelemn și vin.

În dimineața primei zile a Postului Mare, stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Sfintei Mănăstiri Voroneț, a plecat la Domnul, lăsând îndurerată întreaga obște

 

Stavrofora Irina Pântescu, născută la data de 28 septembrie 1932, în satul Goruni, comuna Tomești, județul Iași, a primit la Sfântul Botez numele Margareta.

La 1 aprilie 1991, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost numită stareță a Mănăstirii Voroneț, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la aceea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

În ultimii 30 de ani, stavrofora Irina Pântescu a contribuit la formarea și îndrumarea obștii Mănăstirii Voroneț. Prin demersurile sale, s-a reușit restaurarea și consolidarea bisericii așezământului monahal, dar și includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.