La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Toporaș preistoric expus la Deva
Pe parcursul lunii aprilie, la Palatul Magna Curia de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva poate fi văzut un exponat deosebit - un toporaş de mână, confecţionat din piatră, despre care cercetătorii au stabilit că are o vechime de peste 30.000 de ani.
„Toporaşul de mână a fost datat de către regretatul cercetător Alexandru Păunescu ca aparţinând Paleoliticului superior de început, mai exact perioadei aurignaciene (aproximativ 30.000 î.Hr.)”, se arată într‑un comunicat al MCDR, preluat de Agerpres. Piesa este confecţionată dintr‑o aşchie de piatră de dimensiuni mari şi prezintă margini tăioase, realizate prin retuşare. Străvechiul obiect a fost descoperit pe raza oraşului Simeria, în apropierea drumului european E68, în preajma confluenţei râurilor Strei şi Mureş. În această zonă au mai fost găsite patru astfel de unelte şi 11 fragmente din piese similare. „Această descoperire şi amplasarea locului pe o terasă înaltă a râului Mureş - o terasă cu mare vizibilitate asupra văii acestuia şi a Văii Streiului - reprezintă dovada existenţei aici a unui sit paleolitic, cu un mare potenţial ştiinţific”, apreciază cercetătorii muzeului din Deva.