Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Workshop de restaurare icoane pe sticlă la ASTRA
În perioada 16-27 iunie, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu - Departamentul de Conservare-Restaurare, organizează prima ediţie a Workshop-ului de restaurare icoane pe sticlă ce va reuni, alături de specialiştii muzeului gazdă, invitaţi din Londra, Republica Moldova şi studenţi din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ - Sibiu.
Workshop-ul, coordonat de dr. Alina Geanina Ionescu, se va desfăşura la Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Îmbinarea reperelor teoretice cu demonstraţiile practice pe icoanele luate în studiu, aflate într-o stare de conservare precară, va duce la salvarea a zece icoane din Colecţia Muzeului ASTRA, piese cu probleme specifice de restaurare.
În vederea desfăşurării Workshop-ului de restaurare icoane pe sticlă, piesele vor fi analizate din punct de vedere al stării de conservare, se va realiza documentaţia fotografică, se vor face investigaţii fizice, chimice, biologice şi se va întocmi documentaţia în vederea restaurării pieselor.
Şase din icoanele selectate aparţin centrului de la Nicula - cel mai vechi centru în care s-au pictat icoane pe sticlă -, două icoane provin din Gherla, o icoană provine din Maierii Alba Iuliei, zugrav din familia Poienaru - probabil Petru Prodan, circa 1850-1886 -, şi o icoană provine din Cârţişoara. Aceasta din urmă este datată 1893 şi i-a fost atribuită zugravului Matei Ţimforea, pictor cu o bogată activitate artistică.
Invitaţi de la Chişinău şi Londra
Acest eveniment cultural se doreşte a fi o continuare a Trainingului de restaurare icoane pe sticlă ce a avut loc în perioada 27-29 noiembrie 2013 în Republica Moldova, eveniment ce s-a desfăşurat la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Ca dovadă că evenimentul a avut un impact pozitiv, în urma acestei acţiuni s-au deschis oportunităţi de parteneriat, creându-se o punte de legătură culturală între cele două instituţii (Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei), conform unui comunicat transmis de biroul de presă al CNM ASTRA. Astfel, printre invitaţi se află Svetlana Pociumban - consultant principal în cadrul Direcţiei de Patrimoniu Cultural, Guvernul Republicii Moldova - Ministerul Culturii, Gheorghe Caraji - Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chişinău, specialist în restaurarea operelor de artă şi Florence Hayward - The Conservation Studio, Londra, specialist în restaurare.
La finalul celor zece zile de workshop, în cadrul festivităţii de încheiere din 27 iunie, ora 19:00, cei 19 participanţi din România, Republica Moldova, Anglia, Germania, Republica Macedonia vor primi diplome, iar invitaţii vor putea vizita expoziţia cu icoanele restaurate, vor putea participa la lansarea catalogului şi la prezentarea filmului ştiinţific educaţional realizat pe durata evenimentului.
Documentarul va surprinde aspecte din timpul procesului de restaurare, fiind un demers cultural-ştiinţific, imagini - document care să facă vizibil patrimoniul transilvănean. Vor fi redate cu exactitate etapele restaurării, ca instrument de lucru şi de cunoaştere pentru studenţi şi specialişti, ca reper de înţelegere pentru publicul larg. Restaurarea patrimoniului cultural mobil reprezintă o prioritate naţională.
Deţinător al unei colecţii impresionante de icoane - 177 icoane pe lemn şi 1862 icoane pe sticlă, Muzeul ASTRA are pe lista priorităţilor sale amenajarea unei săli de expoziţie permanente, în care acest patrimoniu să fie accesibil publicului larg, conform comunicatului transmis de CNM ASTRA.