În primele două luni ale anului şcolar, incidenţa violenţei a fost de două ori mai mare în rândul elevilor din ciclul primar faţă de cei de gimnaziu şi de patru ori mai mare comparativ cu adolescenţii,
Elevii, tot mai interesaţi de educaţia financiară
Peste 2.700 de elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, din peste 180 de şcoli, licee şi colegii de la nivel naţional, au participat la ediţia a IV-a a finalei naţionale a concursului ,,European Money Quiz”. Doi elevi de la Colegiul Naţional ,,Spiru Haret” Bucureşti şi Colegiul Naţional ,,Octavian Goga” Sibiu vor reprezenta România la etapa europeană a concursului ce se va desfăşura online, în luna mai. Pe de altă parte, data de 11 aprilie va marca, anual, Ziua educaţiei financiare, în urma unei legi adoptate de Parlament.
Numărul elevilor participanţi la competiţia naţională de educaţie financiară „European Money Quiz” a crescut cu 65% comparativ cu ediţia de anul trecut. Trei sferturi dintre participanţi au acordat răspunsuri corecte la cel puţin 10 întrebări dintr-un total de 15. În România, concursul care testează cunoştinţele de educaţie financiară ale elevilor, cu vârste între 13 şi 15 ani, este organizat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB), în parteneriat cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Ministerul Finanţelor şi Institutul Bancar Român, conform unui comunicat al ARB, citat de Agerpres.
„European Money Quiz” este parte a concursului „European Money Week”, lansat la nivelul Federaţiei Bancare Europene şi organizat între 21 şi 27 martie 2022, în cadrul Global Money Week, „o campanie de conştientizare desfăşurată de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică la nivel mondial privind dobândirea de către elevi a cunoştinţelor, abilităţilor şi comportamentelor necesare pentru a lua decizii financiare sănătoase”.
Şase elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Bucureşti, Colegiul Naţional „Octavian Goga” Sibiu, Complexul Educaţional Laude-Reut Bucureşti şi Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca au fost câştigătorii celor două sesiuni de anul acesta, în cadrul concursului naţional „European Money Quiz”, oferind cele mai multe răspunsuri corecte în cel mai scurt timp.
În afara premiilor în bani, cei doi elevi câştigători ai celor două sesiuni vor reprezenta România la finala europeană a concursului „European Money Quiz”, care se desfăşoară online, la 10 mai 2022, şi la care participă 28 de state europene.
11 aprilie, Ziua educaţiei financiare
Importanţa dobândirii de cunoştinţe financiare de către copii este recunoscută în acest an şi prin intermediul instituirii Zilei educaţiei financiare, în data de 11 aprilie, ca urmare a unei legi votate de parlamentari şi care va merge spre promulgare la şeful statului. În acea zi vor fi organizate manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice.
„Educaţia financiară timpurie este o direcţie strategică de acţiune pentru ASF şi reprezintă piatra de temelie pentru schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte locul pe care se va situa România, în viitor, în clasamentele ţărilor cu un grad ridicat de educaţie financiară. Ziua educaţiei financiare va reprezenta un bun prilej de a celebra în fiecare an importanţa acestui domeniu, care are implicaţii fundamentale în dezvoltarea economică a societăţii româneşti”, a precizat, într-un comunicat, Nicu Marcu, preşedintele ASF. (O. N.)