Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Activităţile copiilor
Pe 14 noiembrie, la Parohia ortodoxă română "Naşterea Domnului" din Cluj-Napoca a avut loc agapa de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului "Veniţi de luaţi bucurie!". A devenit o tradiţie pentru parohia noastră ca înainte de intrarea în fiecare dintre cele patru posturi rânduite de Biserica Ortodoxă să ne întâlnim cu elevii de la Şcoala "Constantin Brâncuşi" mai întâi în biserică, la Sfânta Liturghie pentru rugăciune, urmată de un cuvânt de învăţătură şi apoi să coborâm la demisolul sfântului lăcaş, unde, după binecuvântarea mesei, toţi vom gusta din bunătăţile aduse de copii, dar şi de credincioşi.
Anul acesta au participat în jur de 40 de elevi din clasa a III-a B şi a III-a A, însoţiţi de profesoara de religie Anca Somesan şi învăţătoarea Rozalia Anghel. Părintele Valentin Bochiş le-a vorbit cu deosebită căldură copiilor despre postul nu numai de bucate, ci despre adevăratul post, acela în care înfloresc faptele bune făcute din iubire şi ascultare! Aceste întâlniri au rolul de a întări viaţa spirituală a copiilor prin participarea lor la Sfânta Liturghie şi prin întâlnirea cu preotul slujitor şi cuvântul acestuia care întăreşte învăţătura despre post primită acasă şi la şcoală, dar şi de a-i forma pe copii ca păstrători ai rânduielilor şi tradiţiilor Bisericii noastre. De asemenea, bucatele aduse de fiecare devin ale tuturor şi astfel, adunaţi în jurul mesei îmbelşugate, învaţă să dăruiască şi să se bucure de pacea şi tihna acestui ceas sfânt al mesei, ca odinioară creştinii în Biserica primară. Cu aceşti paşi mici, familia, prin pacheţelul pus în ghiozdanul copilului pentru mica agapă, şcoala, prin educaţia religioasă pe care o asigură şi biserica, ca gazdă primitoare şi plină de iubire pentru copiii care-i calcă pragul, îşi unesc astfel eforturile pentru a păstra curate sufletele copiilor noştri şi pentru a sădi în ele virtuţile creştine, oferind posibilitatea de a veni mereu să ia bucurie din potirul nesecat al bisericii. (Marilena Asănică, bibliotecară)