Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Bine de Ştiut...
Dragii mei, pentru că suntem deja în luna iulie şi a început sezonul caiselor, am să vă spun câte ceva despre aceste fructe minunate pe care sper că le consumaţi din belşug în fiecare vară.
- Prin bogăţia de vitamine şi minerale pe care le conţin, caisele ne ajută să fim sănătoşi. - Dintre toate fructele, caisa conţine cea mai mare cantitate de vitamina A. Fiind o sursă remarcabilă de caroten, caisa îi ajută pe copii în procesul de creştere. Ea contribuie la regenerarea celulelor şi la vindecarea unor afecţiuni ale pielii (în special a acneii), o protejează de efectele negative ale razelor solare, îmbunătăţeşte vederea (mai ales pe cea nocturnă). - Datorită conţinutului de fosfor, aceste fructe sunt de mare ajutor celor care se plâng de pierderi de memorie. - Una dintre proprietăţile de bază ale acestor fructe este aceea că întăresc sistemul nervos, motiv pentru care sunt recomandate în astenie fizică şi intelectuală, insomnii, stres, oboseală. - Caisele ajută mult la digestie şi detoxifică organismul, îi sporesc reacţiile naturale de apărare, îl fortifică şi îl regenerează. - Şi pentru că poate nu ştiaţi, ţara lor de origine este China, mai exact regiunile montane, unde se cultivă de peste 4.000 de ani. Au traversat Imperiul Persan şi, în urma expediţiilor militare ale lui Alexandru cel Mare, au pătruns în Orientul Mijlociu. De acolo şi-au făcut drum spre Grecia şi Italia. Peste ani, caisele s-au răspândit în toată Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi, în cele din urmă, California.