Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Botezul meu
Dragii mei, poate că ştiţi că anul 2011 este Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii. De aceea prezentăm astăzi o lucrare care a obţinut locul I la Concursul naţional "Copilul în familie", faza pe protopopiat (Protopopiatul Dorohoi).
Botezul este Taina Sfântă prin care se deschide Împărăţia cerurilor, unde nu pot intra cei care nu se nasc din apă şi din Duh. Fiecare om nu trebuie să se nască doar cu trupul, ci şi cu sufletul. Botezul meu a fost făcut atunci când eu eram mic, când a fost chemată Sfânta Treime ca să-mi ierte păcatul strămoşesc şi să mă nasc din nou, cu Hristos. Prin întreita cufundare a mea în apă sfinţită şi prin rostirea formulei "Se botează robul lui Dumnezeu Ioan Bogdan în numele Tatălui şi-al Fiului şi-al Sfântului Duh" am primit şi eu şansa de a mă număra în rândul creştinilor. Cufundarea aceasta în apă a fost doar lucrarea văzută a botezului, însă mai importantă este lucrarea nevăzută a Sfântului Duh prin care se înnoieşte viaţa. Acum, când sunt mare, am aflat că botezul se face o singură dată în viaţă, aşa cum ne învaţă Scriptura: "Un Domn, o credinţă, un botez" şi, odată ce am primit atunci haina curată, trebuie să o păstrez aşa până la sfârşit. Naşii au avut un rol important atunci, pentru că ei au rostit Crezul în locul meu şi au devenit părinţi spirituali. Fiind mic pe atunci, eu nu ştiam ce se întâmplă, dar acum ştiu de la ei ce au făcut pentru mine, căci mereu mă învaţă de bine. De aceea încerc zilnic să mă apropii de Dumnezeu, să-mi cunosc credinţa, pentru ca naşii mei să fie bucuroşi că-mi păstrez haina botezului cât mai curată. Când am fost botezat, eu nu puteam să mă rog şi am aflat că părinţii şi naşii se rugau zilnic pentru mine. Acum cred că a venit şi rândul meu să transmit credinţa ortodoxă mai departe, să mă rog eu ca ei să fie sănătoşi, să fie în grija lui Dumnezeu pentru a mă putea creşte în continuare. Consider că botezul meu a fost cel mai important moment al vieţii mele, deoarece am intrat pe această "uşă" şi am ajuns unde se găsesc toţi cei care Îl iubesc cu adevărat pe Dumnezeu. Mă rog acum să fiu şi eu ales ca un bun creştin al lui Hristos. Ioan Bogdan Precob, clasa a V-a, Parohia "Naşterea Maicii Domnului", Hilişeu-Cloşca, jud. Botoşani