Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Pagina copiilor Ce este nedeia?

Ce este nedeia?

Un articol de: Ana Pascu - 24 Mai 2009

Doenel Vulc din Ţara Haţegului ne povesteşte despre nedeie: „Mai întâi, nedeia s-a ţinut datorită religiei. Îi zice şi praznic. În Banat îi zice rugă. Atuncea se făcea mâncare multă, ca să vină neamurile. Care avea neamuri multe, făcea în oală mare de pămînt. Oală de praznic! Într-aia băgau varză, slănină... Sângerete, cum facem aicea... Veneau neamurile din satele din jur. Trebuia să-i pui la masă, să se bucure de întâlnire. Cu ocazia asta se-ntâlneau mai mult, la nedeie. Dar întâi se duceau la biserică. După ce se ospătau acasă, dacă erau tineri, veneau la horă. Acolo era muzică, fie clarinet, fie alăută, fluier... După ce mergeai la horă, se termina.

Cred că în unele localităţi, chiar de-aicea, din valea Haţegului, Lunca Cernii, Negoiu, cred că nedeia se ţinea undeva pe deal. Că sunt dealuri şi munţi cu denumirea de Vârful Nedeii. Mi se pare că aicea chiar, la Munţii Ţarcului, este-un vârf care se cheamă Vârful Nedeii. Nume dat de păstori. Şi acolo ştiam că păstorii fac nedeia asta. Taie miel şi-l coc în jăratic. Cu ocazia asta se face mâncarea asta specifică, de miel tăiat, se scot, mă rog, măruntaiele, şi-apoi se umple cu condimente: sare, usturoi, ardei. Apoi se punea, cu piele cu tot, în jăratic, şi stătea acolo pânâ se cocea“.