Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ce faceţi când alţi copii vă fac rău?
Când un copil îţi face ceva rău, tu ce-i faci? Îl loveşti imediat înapoi? Îl cerţi şi îi spui cuvinte urâte? Faci cât poţi de mult rău celuilalt?
Domnul Iisus Hristos n-a făcut niciodată aşa ceva. Când Îl supărm, El ne iartă. Şi în ciuda tuturor greşelilor noastre, El doreşte să ne aibă la El, în cer. „Şi voi trebuie să faceţi ca Mine. Dacă nu veţi face aşa, nici Dumnezeu nu vă va ierta. Nici El nu vă va ierta răul pe care îl faceţi altora“, ne învaţă Mântuitorul. A fost odată un împărat care avea mulţi servitori, iar unul dintre aceştia îi datora aproape o căruţă întreagă de bani. Astfel, într-o zi, împăratul îl chemă la el şi îi zise: „Înapoiază-mi toţi banii pe care mi-i datorezi!“ Atunci, servitorul se sperie tare şi se îngrozi, căci nu avea de unde să dea banii înapoi. Pentru aceasta, împăratul a poruncit să fie aruncat în temniţă. Vai, şi ce se mai sperie servitorul! Căzu în genunchi în faţa împăratului, plângând şi strigând: „O, împărate, ai milă de mine, te rog! Încetul cu încetul îţi voi da banii înapoi“. Dar bineînţeles că nu putea să-şi plătească niciodată datoria. Era prea mult pentru el. Şi pentru că împăratul era un om bun, ascultându-i tânguirile, i se făcu milă de servitor şi îl trimise acasă, spunându-i: „Nu mai trebuie să-mi plăteşti nimic. Te iert de toată datoria“. Servitorul era tare fericit. Plecă plin de bucurie din palatul împăratului. Îi venea să sară şi să danseze de bucurie. Nu mai trebuia să meargă la închisoare, nu mai trebuia nici să plătească datoria. Cât de bun fusese împăratul cu el! Dar când se găsi în stradă, iată că văzu venind un alt servitor de-al împăratului. Acesta îi datora lui nişte bani. Nu mulţi, însă tot trebuia să-şi plătească datoria. Când îl văzu, servitorul iertat de împărat se repezi la celălalt, îl stânse de gât şi îi spuse: „De data asta nu-mi mai scapi. Dacă nu-mi înapoiezi imediat banii, te bag în închisoare!“ „Nu trebuia oare să-l ierti şi tu pe celălalt?“ Îngrozit de frică, cel din urmă servitor căzu plângând în genunchi şi strigă: „Ai milă de mine! O să-ţi dau totul înapoi. Poţi să fii sigur de aceasta! Mai îngăduie-mi puţin timp, căci n-am încă banii, numai, te rog, nu mă băga în temniţă!“ Dar servitorului nu-i fu milă de loc, aşa cum se milostivise Împăratul cel bun cu el. Îl târî pe servitor pe drumuri şi îl trimise în închisoare. Împăratul îi iertase o datorie mare primului servitor, dar el nu voia să-i ierte celuilalt o datorie mică! Oamenii de pe drum văzuseră totul. Se duseră repede la împărat şi îi povestiră tot ce se întâmplase. Ce se mai supără împăratul! Îndată îl chemă la el pe primul servitor şi îi spuse: „Servitor rău ce eşti! Eu ţi-am iertat toată datoria. Nu trebuia oare să-l ierţi şi tu pe celălalt?“ De data aceasta, putea omul să plângă cât voia, căci împăratului n-avea să-i mai fie milă şi îl aruncă şi pe el în închisoare. Aşa trebuia să se întâmple, nu-i aşa? După ce a istorisit povestea, Iisus a zis: „Aşa va face şi Tatăl Meu cel din ceruri cu voi, dacă nu vă iertaţi cu adevărat unul pe altul“. Deci, dragi copii, ce veţi face atunci când alţi copii vă vor face rău? (copilul.ro)