Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Din vieţile minunate ale monahilor
Oamenii credincioşi nu se bizuie pe ajutorul Sânzienelor ca să-şi vadă recoltele în hambar, ci pe ajutorul lui Dumnezeu! Cuviosul Gavriil din Rusia a povestit cum Dumnezeu a făcut o minune şi le-a salvat recolta.
Într-o vară, pe când grâul înflorise deja, o furtună cu vânturi puternice şi grindină a culcat toate spicele la pământ. Pur şi simplu nu a mai rămas nimic în picioare. Deznădăjduiţi, ţăranii s-au hotărât să taie grâul şi să-l vândă ca fân. Întrebându-se din ce motiv Dumnezeu a lăsat să se întâmple una ca aceasta, Gavriil a căzut pradă ispitei. O întrebare chinuitoare a prins să-l frământe: „Există sau nu Dumnezeu?“. Atunci, L-a rugat pe Dumnezeu: „Doamne, dă-ne nişte grâu… dacă exişti!“. Pământul s-a cutremurat şi un glas de tunet a spus: „Va fi grâu!“. Bucuria şi recunoştinţa i-au cuprins sufletul micului credincios. L-a rugat pe tatăl său să nu-şi taie grâul, asemenea vecinilor, încredinţându-l că Domnul îi va da grâu. Noaptea ploua puţin, zilele erau calde şi grâul a început să se întărească şi să crească. Au avut atâta grâu încât au chemat în ajutor tot satul la seceriş, iar hambarul a fost umplut ochi…