Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Din vieţile minunate ale monahilor
Cuviosul Paisie Aghioritul îşi amintea că, pe când era începător la Mănăstirea Esfigmenu din Muntele Athos, Cuviosul Dorotei i-a povestit că la bolniţă (spitalul mănăstirii) venea să dea ajutor un călugăr curat cu inima, dar mai neştiutor, care credea că Înălţarea Domnului este o sfântă. Când se ruga, călugărul spunea:
- Sfânta lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi! Într-o zi, a venit la bolniţă un frate bolnăvicios şi, pentru că nu se găsea nimic de mâncare care să-l întremeze, călugărul a coborât scările, s-a dus în pivniţă şi, prin ferestruica ce dădea spre mare, şi-a întins mâinile şi s-a rugat: - Sfânta mea Înălţare, trimite-mi un peşte pentru fratele bolnav! Şi, printr-o minune, s-a pomenit cu un peşte mare în mână, pe care l-a pregătit pentru părintele suferind. Sfântul Cosma Athonitul Se spune despre Sfântul Cosma Athonitul că iubea toate vieţuitoarele şi acestea se apropiau de el fără nici o teamă. Odată, Sfântul Cosma a dorit să mănânce un peşte. Un vultur foarte mare a coborât din înaltul cerului şi a smuls un peşte de la un pescar, Hristofor, pe care i l-a dus părintelui. La înmormântarea Sfântului, se zice, s-au adunat în cimitir toate vieţuitoarele din pădure, ca să-şi ia rămas bun de la părintele lor.