Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Izvorul nesecat al Maicii Domnului
Hristos a înviat! Ne aflăm, dragii mei, în Săptămâna Luminată şi, ca în fiecare an, în vinerea din această săptămână prăznuim Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului. Acest praznic ne aminteşte de o minune petrecută în urmă cu mai bine de 1500 de ani.
Cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Tot mergând, a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea puţină apă şi să îl ajute să ajungă în cetate. Leon a căutat apă în apropiere, însă nu a găsit. Pe când se întorcea, a auzit glasul Maicii Domnului care îi spunea: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi, luând cu mâinile apa tulbure, potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi." Ascultând întocmai ce i-a zis Maica Domnului, Leon a găsit un izvor din care i-a dat orbului să bea şi apoi a spălat faţa acestuia cu apă. Minunea s-a petrecut îndată, orbul începând să vadă. Ajungând împărat, Leon cel Mare a construit lângă acel izvor o biserică. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a tămăduit multe boli, răni şi alte suferinţe. În această zi, la biserică, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei (agheasma mică). Deci să mergem, dragi copii, şi să luăm parte la acest praznic mare şi luminos, pentru a ne putea împărtăşi cu toţii de izvorul nesecat de tămăduiri al Maicii Domnului, neuitând însă să dăruim şi noi alinare şi ajutor, fiecare după putinţa noastră.