Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Jurnal de excursie: Vizită la Muzeul „Nicolae Popa“ - Târpeşti
▲ La începutul anului şcolar 2007-2008 am avut parte de o excursie superbă la Humuleşti, unde am „cunoscut“ pe toţi cei dragi lui Nică a lui Ştefan a Petrii, şi la Muzeul „Nicolae Popa“ din Târpeşti ▲ Aici l-am cunoscut pe meşterul popular Nicolae Popa care, datorită măiestriei sale, este cunoscut astăzi în întreaga lume ▲ Dacă aveţi posibilitatea, nu ezitaţi să mergeţi să-l cunoaşteţi pe maestrul măştilor care vorbesc despre strămoşii noştri ▲
Era o frumoasă zi de toamnă. La şcoală se organiza o excursie în zona Neamţului. Am plecat sâmbătă dimineaţă, cu autocarul, din Iaşi. Am admirat peisajele frumoase şi munţii. După o oră ne-am oprit la „Codrii Paşcanilor“, apoi la Casa memorială „Ion Creangă“ din Humuleşti. Ne-am distrat în muzeul amenajat în aer liber. Ne găseam în preajma lui Nică, în lumea poveştilor şi a Amintirilor sale. Ne-am întâlnit cu Nică, cu mătuşa Marioara şi cu Smărăndiţa popii. Am văzut cuptorul unde mătuşa Marioara făcea colaci de Anul Nou şi cociorva cu care l-a luat la fugă pe Nică atunci când a început sa ure, înainte de vreme, pe când gospodinele încă nu terminaseră de copt colacii. Călătoria a continuat spre un alt muzeu, foarte aproape de Humuleşti, la Târpeşti, în comuna Petricani. Aici am văzut foarte multe măşti făcute de un bătrân, pasionat de tradiţiile româneşti. Domnul Nicoale Popa ne-a povestit cum face măştile şi multe costume pentru scenetele de Crăciun şi de Anul Nou: irozii, cei trei crai de la Răsărit, jienii, capra s.a. Am văzut costumele magilor, am văzut steaua de Crăciun, frumos împodobită şi Capra cu „cercei şi cu hurmuz“ . Ne-a plăcut foarte mult aici şi am aflat că domnul Popa este cunoscut şi în străinătate. Erau nişte copii din sat gata să ne prezinte o scenetă – Irozii, însă noi ne grăbeam. Astfel, am plecat cu părere de rău că nu i-am putut admira pe micii actori din satul Târpeşti. (Mădălina Trepadus, clasa a V-a, Şcoala „Ion Simionescu, Iaşi)