Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Legenda mierlei
Se spune că a fost odată o văduvă tare săracă. Avea o singură bucurie: o fată harnică şi credincioasă, care mergea la slujbă în toate duminicile. Pe fată o chema Mierliţa. Era veselă şi cânta toată ziua.
Într-o zi, mama Mierliţei a plecat în lume, să agonisească o pâine mai bună, dar a murit. Mierliţa a aşteptat-o multă vreme. După un timp, de tristeţe nu a mai putut să cânte. Văzând că mama nu mai vine, s-a îmbrăcat cu o rochie neagră, a luat ceară şi fire de tort şi a plecat să-şi caute mama. Când trecea pe lângă o biserică, se oprea, făcea o lumânare dintr-un fir şi ceară, aprindea lumânarea la icoana Maicii Domnului şi îi cerea ajutor să-şi găsească mama. Aşa a colindat prin lume până a terminat ceara şi firele. Însă, pe când şedea încă în genunchi în faţa icoanei unde aprinsese ultima lumânărică, Maica Domnului s-a desprins din icoană şi i-a zis: - Bună fetiţă, mama ta a plecat de mult din lumea asta şi este destul de fericită acolo unde este. Ca să nu mai suferi, te voi preface într-o păsărică veselă, cum erai pe când trăia mama ta! Şi, de atunci, se spune, a apărut mierla, cu haine negre şi ciocul galben ca ceara! (repovestire după Legendele faunei, antologie de Tony BRILL, Editura Grai şi suflet - Cultura naţională, Bucureşti, 1994)