Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Pagina copiilor Lucruri interesante...

Lucruri interesante...

Data: 28 Feb 2010

Ştiaţi că, după orez, cea mai consumată mâncare din lume sunt cartofii? Ei au fost cunoscuţi de unele popoare încă din secolul al V-lea î.Hr. Originar din Peru, Ecuador, Chile şi Columbia, cartoful a fost adus în Europa abia în secolul al VI-lea de către un explorator spaniol. După Spania, cartoful s-a răspândit în Ţările de Jos şi Elveţia, apoi în Italia şi Anglia, Belgia, Germania şi Franţa. Însă la început cartoful a fost privit ca fiind ciudat, otrăvitor sau aducător de multe boli.

În prezent, cartofii se cultivă pretutindeni; sunt folosiţi în alimentaţie pentru consumul direct, fiind cunoscute peste 400 de reţete.

Chipsurile, cel mai savurat aperitiv (sunt la fel de gustoase, dar mult mai sănătoase dacă le preparăm în casă), au fost descoperite dintr-un moft. În meniul restaurantului Moon Lake Lodge din New York, la sfârşitul secolului al XIX-lea, erau consideraţi speciali cartofii prăjiţi în stil franţuzesc, adică tăiaţi groşi. Într-o seară, un client s-a plâns bucătarului că cei pe care i-a primit el sunt tăiaţi prea gros. Bucătarul George Crum s-a conformat dorinţei clientului şi a preparat o altă porţie, cu cartofi tăiaţi mai subţiri, dar şi această porţie a fost refuzată din acelaşi motiv. După ce i s-au respins a treia oară cartofii prăjiţi, pe motiv că sunt tăiaţi prea gros, bucătarul s-a supărat. A vrut să îi facă în ciudă clientului mofturos şi a tăiat nişte felii foarte subţiri, gândindu-se că acesta nu îşi va putea înfige furculiţa în ele, deoarece erau foarte crocante. Şi a mai turnat şi multă sare peste aceşti cartofi. Spre surprinderea bucătarului, clientul a fost atât de încântat, încât a atras atenţia celorlalţi clienţi, astfel că toată seara a ajuns să gătească numai cartofi prăjiţi foarte, foarte subţiri. În curând, aceşti cartofi au devenit specialitatea acestui restaurant. Dar deoarece, la acea dată, cartofii erau tăiaţi şi curăţaţi manual, producţia de chipsuri nu era foarte mare. Se vindeau doar în restaurante sau, la nivel mic, ambalate în pungi. Abia în 1920, când s-a inventat o maşină automată care să taie şi să cureţe cartofii, chipsurile s-au transformat dintr-o specialitate locală într-un produs aşa de răspândit.