Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Moşul bun care nu se arată niciodată
Dragi copii, peste câteva zile vine Moş Nicolae. În noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care dorm şi sunt cuminţi, lăsându-le în ghete dulciuri şi alte daruri. Dar tot el este şi acela care-i pedepseşte pe cei leneşi şi neascultători. În dimineaţa sărbătorii de Sfântul Nicolae, copiii cuminţi găsesc daruri în ghetuţe. E un obicei vechi de a face cadouri în această zi, iar el se ţine în toată lumea, nu numai la noi. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. Povestea darurilor împărţite pe furiş în această noapte începe din vechime.
Cum le-a ajutat pe cele trei fete sărace Tradiţia spune ca Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără ca să-l vadă cineva. Casa în care trăiau cele trei surori era foarte săracă. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele, pentru a face economii. Suspinele şi rugăminţile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe bătrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de casa lui. Noaptea, pe ascuns, a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut Moşul şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. De atunci şi până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă şi în special copiii primesc daruri, de la Moşul care nu li se arată niciodată. (desprecopii.com)