Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Pasărea din vis
Visam că eram prinţesă. Dar nu una obişnuită. O prinţesă talentată, care ştie să cânte, să danseze şi, mai ales, să… picteze. Curiozitatea ei cea mai mare era înfăţişarea neobişnuită. Avea chip de pasăre. De pasăre măiastră. Ţinea şevaletul cu o aripă, iar cu cealaltă desena. Când obosea, începea să cânte de răsuna pădurea. Lumea toată aplauda pentru măiestria ei artistică. Spunea că de mică zânele ursitoare i-au oferit în dar o cupă fermecată, având culori din toată lumea, un nai cu sunete nemaiauzite şi pantofi de balerină cu care să danseze şi să le întreacă pe toate suratele ei.
Când m-am trezit, mi-am amintit ce am visat. În vis am aflat că talent înseamnă muncă şi plăcerea de a te juca cu culorile, în sunetul muzicii, în paşi de dans. (Gabriela Matei, cls. a III-a, cenaclul "Fiii Cătălinei", Şc. "Nicolae Iorga", Buhalniţa, jud. Iaşi)