Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Poveste
Odată, pe când cerul era aproape de pământ, o femeie a aruncat în sus cu un scutec murdar, de era să mânjească cerul. Dumnezeu S-a mâniat şi a ridicat cerul tare departe. Atunci bărbatul ei s-a dus să-L caute pe Dumnezeu, să afle cum să trăiască creştineşte. Şi a luat cu el: carul mare cu patru boi, carul mic, crucea bisericii, candela, fântâna, barda, sfredelul, coasa, cobiliţa, plugul, rariţa, dulăul de la oi, căţelul din curte, cloşca cu pui, scroafa cu purcei şi altele. I-a luat şi pe cioban, pe văcar şi pe porcar, să aibă cu cine schimba o vorbă.
Dar pe la jumătatea drumului i-a apărut în cale necuratul. Mare bătălie a avut loc sub cer! Necuratul şi-a scos armele: balaurul, ursul, scorpia, calul furios. Căţelul, urmat de dulău, au izgonit calul furios. Ciobanul a zdrobit capul balaurului cu cobiliţa. Văcarul a izgonit şarpele, iar vizitiul i-a venit de hac cu barda. Scorpia a pocnit de necaz că omul l-a biruit pe cel rău. Numai boii de la carul mare s-au speriat de urs şi au fugit într-o parte. Toate acestea se văd şi azi pe cer, sub forma constelaţiilor. Iar drumul pe care a mers omul spre cer este Calea Laptelui, pentru că ciobanul a lovit balaurul cu cobiliţa şi laptele din găleţi s-a vărsat…