Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Poveşti cu ouă roşii
Se spune că, după ce L-a născut pe Domnul Hristos, Maica Sa L-a luat în braţe, încercând să scape prin fugă de soldaţii care o urmăreau. Văzând că aproape au ajuns-o, Maica Domnului, printr-o minune, a început să arunce ouă roşii în urma ei. Văzând ouăle, soldaţii s-au oprit să le culeagă. Aşa au scăpat Domnul Hristos şi Maica Sa de ei.
Alţii spuneau că, pe când Domnul Hristos predica într-un templu, cei ce Îl prigoneau au vrut să-L prindă. Domnul Hristos, cunoscându-le gândurile, a plecat din templu. Atunci, oamenii cei răi au aruncat cu pietre în El. Dar ce să vezi? Pietrele s-au prefăcut în ouă roşii… (după Simion Florea MARIAN, Sărbătorile la români, volumul II, Editura Fundaţiei Culturale Române, 1994)