Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Reţetă: Chec cu mere şi portocale
Avem nevoie de:
- 6 mere - 3 portocale - 2 cănuţe zahăr - 1/2 cănuţă ulei - 3 cănuţe făină - 1 cănuţă nucă mărunţită - 1/2 cănuţă stafide - 2 plicuri vanilie - 1/2 linguriţă scorţişoară (dacă vreţi) - 1 plic praf de copt - 1 linguriţă bicarbonat de sodiu Cum procedăm: - Se freacă zahărul cu uleiul, se adaugă merele date pe răzătoarea mare şi portocalele tăiate mărunt; - Se amestecă cu mixerul pentru a se sfărâma pulpa de fructe; - Se adaugă mirodeniile, bicarbonatul (stins într-o linguriţă de zeamă de lămâie sau oţet), făina în care s-a amestecat praful de copt şi, la sfârşit, stafidele şi nuca; - Se toarnă în tăvile unse cu ulei şi pudrate cu făină şi se coace la foc potrivit 45-50 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea pentru a vedea dacă s-a copt. Din cantităţile de mai sus ies cam patru tăvi de chec. Se poate coace şi în tava de la aragaz, sub formă de prăjitură.