Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Schimbarea la Faţă a Mântuitorului
În fiecare an, pe 6 august, Biserica noastră prăznuieşte Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. În Evanghelie, relatarea Schimbării la Faţă ocupă un loc central. Este momentul când Hristos le vesteşte ucenicilor apropierea pătimirii şi morţii Sale, iar prin transfigurarea de pe Tabor le întăreşte credinţa că El este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu.
Mântuitorul se afla pe atunci în partea Cezareei lui Filip. În fiecare zi, mulţimile ascultau învăţătura Lui şi vedeau minunile pe care le făcea. Într-o zi, El i-a întrebat pe cei doisprezece ucenici ai Săi: "Cine zic oamenii că sunt Eu?" Ei i-au răspuns: "Unii spun că Tu eşti Ioan Botezătorul; alţii spun că eşti Ilie, iar alţii că eşti unul dintre prooroci." Iisus a continuat: "Dar voi, voi cine ziceţi că sunt?" Petru a răspuns pentru ei toţi: "Tu eşti Hristosul!" Iisus le-a spus atunci să nu vorbească încă nimănui despre aceasta, pentru că "Fiul Omului trebuie să pătimească multe şi să fie defăimat de bătrâni, de arhierei şi de cărturari şi să fie omorât, iar după trei zile să învie". Apoi Iisus le-a spus ucenicilor Săi că şi ei trebuie să se aştepte la suferinţă. Apoi a adăugat: "Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, în fiecare zi să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie." O săptămână mai târziu, Iisus a luat cu El pe Petru, pe Iacov şi pe Ioan şi a urcat pe Muntele Tabor să se roage. Pe când erau acolo şi Iisus se ruga, înfăţişarea feţei Sale a devenit alta şi îmbrăcămintea Lui albă, strălucind ca zăpada. În acelaşi timp s-au arătat doi bărbaţi care vorbeau cu El. Erau Moise şi Ilie. Ei au vorbit cu Iisus despre apropiatul Său sfârşit, pe care avea să îl împlinească în Ierusalim. În timp ce vedeau toate acestea, cei trei ucenici au fost învăluiţi de un nor şi s-au înspăimântat. Un glas s-a auzit atunci, spunând: "Acesta este Fiul meu Cel iubit, pe Acesta să-L ascultaţi!"