Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sfântul Mucenic Dimitrie, într-o poveste aromână despre dragoste şi sacrificiu...
Se zice că, odată, Sfântul Dimitrie şi Sfântul Gheorghe au poposit la casa unui om, a cărui nevastă tocmai născuse un băiat. Noaptea, cei doi sfinţi au auzit ursitoarele spunând:
- Copilul se va îneca în ziua nunţii sale, când va trece cu mireasa peste râu! Ca să-l salveze, sfinţii l-au rugat pe om să-i invite la nunta băiatului. Peste ani, cei doi sfinţi s-au dus să-l salveze. La trecerea peste râu, Sfântul Dumitru şi-a schimbat calul cu calul mirelui. Dar nu ştiu cum s-a întâmplat, că armăsarul Sfântului s-a poticnit, cu coada l-a stropit pe mire şi acesta s-a înecat. Atunci sfinţii L-au rugat pe Dumnezeu: - Doamne, învie-l, căci nici nu a apucat să se însoare! - Îi dau viaţă numai dacă cineva îi va da din zilele lui. Părinţii băiatului au refuzat. Dar mireasa a ieşit în faţă şi, pentru că nu avea voie să vorbească, cum e obiceiul la aromâni, şi-a despletit părul şi l-a împărţit în două, făcând semn că îi dă mirelui jumătate din zilele vieţii ei. Băiatul a înviat şi cei doi soţi au trăit fericiţi câte le-au fost zilele…