Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Sfântul Nicolae salvează
- Aşa s-a întâmplat cu Vasile, fiul lui Agricola, din Mira. Tradiţia spune că odată au năvălit nişte piraţi în oraş. Au jefuit şi l-au răpit pe Vasile, fiul unor oameni credincioşi, tocmai când pleca la biserică, pentru sărbătoarea Sfântului Nicolae. Mai marele piraţilor l-a făcut pe Vasile paharnicul său. Părinţii, după un an de plâns şi rugăciune, tot în ajunul sărbătorii Sfântului, s-au pomenit cu copilul lor în curte, îmbrăcat în haine străine şi ţinând o cupă de vin în mână. Sfântul Nicolae „l-a răpit” şi l-a adus acasă!
- Un om din Kiev avea mare evlavie la Sfântul Nicolae. A plecat să sărbătorească praznicul Sfântului, cu barca, cu nevasta şi copilului. Soţia a aţipit şi a scăpat bebeluşul în apă. Copilul s-a dus imediat la fund. Părinţii s-au rugat Sfântului Nicolae cu lacrimi să-i ajute şi să-i ierte. Sfântul l-a scos pe bebeluş din apă şi l-a dus în catedrală, în faţa icoanei sale. Dimineaţa, paracliserul l-a auzit plângând şi l-a găsit şiroind de apă. Uimit, s-a dus în piaţa oraşului şi a anunţat că s-a găsit un copil. Auzind, mama a alergat la biserică...