Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
ŞTIAŢI CĂ...
- În Biserica Ortodoxă, alegerea culorilor de veşminte nu este întâmplătoare? Fie că întâlnim alb, mov sau negru, fie verde, albastru, roşu sau auriu, ochii noştri sunt chemaţi să participe la jocul de lumină şi culoare din spaţiul bisericii. În funcţie de sărbători şi posturi, aceste culori se schimbă, regăsindu-le în acoperămintele care împodobesc biserica şi la veşmintele preotului. Fiecare culoare are simbolismul ei şi ne ajută să ne transpunem în duhul sărbătorii.
Astfel:
- Albul este folosit de Paşti şi de Schimbarea la Faţă a Mântuitorului.
- Negru sau mov pentru Postul Mare, fiind culori de doliu şi pocăinţă.
- Verde pentru Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile), Pogorârea Duhului Sfânt (Cincizecime) şi praznicul Sfintei Treimi.
- Albastru pentru praznicele Maicii Domnului şi ale Sfinţilor Îngeri.
- Roşu pentru Naşterea Domnului, Înălţarea Sfintei Cruci şi sărbătorile Sfinţilor Mucenici.
- Auriu pentru praznicele Mântuitorului, ale Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Ierarhi.