Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ştiaţi că ...
- Sfânta Parascheva a avut un frate, pe nume Eftimie? Acesta a intrat într-o mănăstire din Constantinopol, unde s-a nevoit timp de 30 de ani, ajungând apoi episcop de Madit (oraş în Tracia Răsăriteană). Pentru viaţa sa, Dumnezeu l-a rânduit în ceata sfinţilor Săi, purtând numele de Sfântul Eftimie Izvorâtorul de Mir.
- Sfânta Parascheva a vieţuit şi în pustiul Iordanului? Acolo, ea s-a străduit să trăiască asemenea Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfintei Maria Egipteanca. Într-o noapte însă, în timp ce priveghea ca de obicei, a văzut un înger luminat care a venit alături de ea şi i-a zis: "Lasă pustiul şi întoarce-te în patria ta, unde vei da trupul tău pământului, iar sufletul tău se va duce în cer, alături de Mirele tău, pe care L-ai iubit mai mult decât pe părinţi, pe rude şi toate bunurile din lume." - Moaştele Cuvioasei Parascheva au ajuns la noi în ţară în 1641? Patriarhia din Constantinopol ajunsese datoare la Poarta Otomană cu sume mari de bani, ce reprezentau birul anual impus Bisericii. Domnitorul Moldovei, Vasile Lupu, a achitat datoriile pe mai mulţi ani şi patriarhul Partenie, din recunoştinţă, a dăruit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.