Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ştiaţi că
- Spre deosebire de anul civil care începe la 1 ianuarie, anul bisericesc începe la 1 septembrie? Potrivit tradiţiei moştenite din Vechiul Testament, în această zi s-a început Creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică.
- Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic? Anul liturgic începe în ziua Sfintelor Paşti, în vreme ce anul bisericesc îşi are începutul pe data de 1 septembrie. Anul liturgic se împarte în trei mari perioade: perioada Triodului (perioada Postului Paştilor), perioada Penticostarului (perioada dintre Paşti şi Rusalii) şi perioada Octoihului (perioada de după Rusalii). - r Pe data de 1 septembrie îl sărbătorim şi pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, socotit părintele erei creştine? Datorită Sfântului Dionisie Exiguul putem spune astăzi că suntem în anul 2010 "după Hristos", deoarece el a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Calificativul de "cel mic" sau "Exiguus" şi l-a luat el însuşi, din smerenie. A trecut la cele veşnice în Italia, la anul 550.