Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Educaţie și Cultură Pagina copiilor Ştiaţi că

Ştiaţi că

Data: 03 Aprilie 2010

...În trecut, culorile folosite pentru vopsirea ouălor se obţineau din plante, fierbându-se frunzele, florile, coaja sau tulpina acestora? Iată ce plante se foloseau pentru diferitele culori: roşu - cojile de ceapă roşie, felii de sfeclă roşie, coaja de măr dulce, frunze şi flori de măr dulce, coajă de măceş, flori de şovârf; verde - frunze de nuc, coajă de arin; galben - cojile de ceapă albă, coaja de copac (corcoduş).

În Bucovina, ouăle de Paşti sunt numite "merişoare", iar la început erau colorate numai în roşu, pentru ca mai târziu să se răspândească şi obiceiul vopsirii în alte culori?