Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Ştiaţi că
- Ţăranii îşi închipuiau că lumea stă pe patru peşti mari, fiecare sprijinit pe o trestie? Când unul dintre ei se mişcă, spuneau, se produc cutremurele…
- Alţii mai spuneau că pământul, ca să nu se scufunde în ape, a fost sprijinit de Dumnezeu pe patru stâlpi de foc, numiţi „furcile pământului“? Necuratul cel mare umblă de la un stâlp la altul şi îi roade, dar până se mută el, stâlpul se îngroaşă la loc. Dar, mai spun ţăranii că stâlpii sunt roşi şi de peşti, care se supără pe oameni când văd că nu postesc cele patru mari posturi de peste an. Când se subţiază stâlpul, pământul se cutremură.