Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Timpul binecuvântat al sărbătorii
Timpul sărbătorii este binecuvântat şi este altfel decât timpul unei zile obişnuite. În anumite nopţi de sărbătoare, spun bătrânii, se deschide cerul… Asta se întâmplă în noaptea dinainte de Sfântul Vasile (Anul Nou), de Înviere, de Crăciun sau de Sânziene. Cică se deschide cerul de trei ori câte o clipă. Oamenii Îl pot vedea pe Dumnezeu, aşezat, cu sfinţii Săi, la masa raiului. Ce îi ceri atunci, se zice, Dumnezeu îţi dă cu siguranţă.
Se mai spune că în această noapte a Sfântului Vasile toate animalele vorbesc. Multe poţi afla de la ele, dar nu e bine să le asculţi, căci e primejdie de moarte!