Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Un porumbel de aur
În veacul al IV-lea, în vremea împăraţilor romani Graţian şi Valentinian, a trăit Sfântul Martin, pe care Dumnezeu l-a învrednicit să devină episcop al Galiei. Pentru că acest sfânt este numit Sfântul Martin cel Milostiv, am ales să vă povestesc o întâmplare foarte frumoasă care arată marea milostivire a sfântului.
Într-o zi, pe când sfântul trecea printr-o cetate, a văzut un sărac care era chinuit pentru o datorie de 300 de galbeni, pe care nu o putea da înapoi. Sfântului i se făcu milă de sărac şi îi rugă pe cei cărora le era datornic să se îndure de el şi să mai aştepte datoria. Însă aceia nici nu au vrut să audă. Atunci, Sfântul Martin şi-a înălţat mâinile şi ochii spre cer şi s-a rugat lui Dumnezeu: - Doamne, Cela Care ai plouat din cer mană în pustie şi ai hrănit pe poporul Tău 40 de ani şi prin Apostolul Tău Petru ai scos banul din gura peştelui, trimite şi acum, dintru înălţime, datoria săracului, spre slava Preasfântului Tău nume! Că Ţie se cuvine slava în veci! Amin. Şi atunci, ce minune! Îndată s-a pogorât un porumbel şi a şezut pe umărul drept al sfântului şi, prinzându-l cu mâna, s-a prefăcut porumbelul tot în aur. Sfântul l-a luat, l-a dus la un argintar şi i-a zis: - Primeşte porumbelul acesta ca zălog şi împrumută-mă cu 300 de galbeni, iar mâine ţi-i voi da. Argintarul se minuna şi se întreba cine este meşterul care l-a lucrat cu atâta îndemânare. I-a dat apoi sfântului 300 de galbeni, nădăjduind că acel porumbel de aur va fi al lui. Iar sfântul, luând banii, a plătit datoria săracului şi l-a scăpat de pedeapsă. A doua zi, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, au venit la Sfântul Martin nişte creştini şi i-au adus mulţi bani ca milostenie. Sfântul i-a primit, i-a povăţuit pe aceştia pe căile mântuirii şi s-a rugat pentru dânşii. Apoi, ducându-se la argintar, i-a zis: - Ia, fiule, cei 300 de galbeni şi încă 30 pentru facerea de bine pe care mi-ai făcut-o şi dă-mi, te rog, înapoi zălogul! Argintarul, deşi mâhnit, i-a dat porumbelul înapoi. Sfântul, luând porumbelul, şi-a înălţat ochii spre cer şi a zis: - Mulţumesc Ţie, Doamne, că ai ascultat rugăciunea mea! Apoi a zis către porumbel: - Iar tu, pasăre, zbori înapoi în cuibul tău! Şi îndată porumbelul a zburat din mâinile sale. Văzând această minune, argintarul a căzut la picioarele sfântului şi i-a cerut să primească cei 330 de galbeni şi să îi dea la săraci. - Mie îmi este destul, Sfinte al lui Dumnezeu, că am văzut această minune. Iar Sfântul Martin s-a rugat pentru dânsul: - Domnul să te miluiască pe tine, fiule, în ziua Judecăţii!