Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Angelina Brancovich, prinţesa din Serbia
Sfânta Angelina a fost fiica prinţului ortodox al Albaniei, Scandenberg. La curtea tatălui său, Angelina a primit educaţie creştină încă de când era copil, fiind crescută în spiritul ortodox al dragostei pentru Dumnezeu şi al iubirii şi întrajutorării aproapelui.
După ce turcii au năvălit în Serbia, conducătorul acestei ţări, Ştefan al Serbiei, a căutat adăpost în ţara vecină, Albania. Acest conducător al Serbiei era un om cu frica lui Dumnezeu şi un mare credincios.
Ştefan al Serbiei şi-a căutat aşadar refugiul la curtea lui Scandenberg al Albaniei, unde a cucerit inima Angelinei cu blândeţea şi marea sa credinţă. Deşi Ştefan îşi pierduse vederea într-una dintre bătăliile cu turcii, acest fapt n-a împiedicat-o pe Angelina, prinţesa Albaniei, să accepte propunerea în căsătorie a regelui Ştefan al Serbiei.
În anii care au urmat, Dumnezeu a binecuvântat acea căsătorie cu doi copii, George şi Ioan. Nu a durat mult şi turcii au invadat Albania. Angelina, Ştefan şi cei doi fii s-au văzut nevoiţi să fugă în Italia. După decesul lui Ştefan, Angelina a cerut ajutor regelui Ungariei pentru a îngropa creştineşte trupul soţului în ţara lui natală, Serbia.
Despre primul copil al Angelinei, George, se spune că a renunţat la cele lumeşti, lăsând titlul de rege fratelui său mai mic şi convertindu-se la călugărie sub numele de Maxim. Ioan, băiatul mai mic al Angelinei Brancovich, s-a căsătorit, însă nu a avut copii. Cei doi copii ai Angelinei, George şi Ioan, au făcut multe acte de milostenie şi mari minuni, iar sârbii ortodocşi i-au sanctificat. După trecerea la cele veşnice a copiilor ei, Angelina s-a călugărit şi şi-a trăit restul vieţii în rugăciune şi post. A fost înmormântată, la finele secolului al XV-lea, alături de copii ei în Biserica Krushedol din Frushka Gora. Despre moaştele Angelinei, a lui Ştefan şi a celor doi copii ai lor se spune că aveau puteri tămăduitoare, mulţi ortodocşi sârbii rugându-se lor pentru sănătate*.
Sfânta Angelina este sărbătorită în calendarul ortodox pe data de 1 iulie.
Ce înseamnă numele Angelina?
Numele Angelina este derivat din limba latină medievală de la „Angelus“, care înseamnă „înger“. În limba greacă „angelos“ se traduce prin „mesager“.
(*Traducere şi adaptare, după Vieţile sfinţilor ortodocşi sârbi, de Voyeslav YANICH, republicată de Eastern Orthodox Books, 1974)