Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile sfinţilor pentru copii: Sfânta Dimphna, protectoare a bolnavilor
Sfânta Dimphna s-a născut în secolul al VII-lea în Irlanda. La vârsta de 14 ani a rămas orfană de mamă. Tatăl ei, regele Damon al Irlandei, îndurerat de pierderea soţiei, a început să-şi piardă raţiunea. Astfel că, la câţiva ani după moartea mamei sale, Dimphna a plecat de acasă din cauza nebuniei de care suferea tatăl ei şi a necredinţei sale. Ajunsă în Belgia, Dimphna şi-a găsit refugiul într-o bisericuţă nu departe de oraşul de astăzi Antwerp.
Însă tatăl său a continuat să trimită soldaţi care s-o găsească.
- Să mergeţi şi să o găsiţi. Vie sau moartă să mi-o aduceţi înapoi, în Irlanda, a poruncit regele Damon, nebun de furie.
Soldaţii au reuşit să o găsească în orăşelul din Belgia.
- Prinţesă Dimphna, i-a spus unul dintre soldaţi, Măria Sa Regele ne-a poruncit să ne însoţeşti înapoi, în Irlanda.
- Eu nu vă voi mai întoarce niciodată acasă, a răspuns Dimphna pe un ton categoric.
Auzind acestea, soldatul, cuprins de o mânie nestăpânită, i-a tăiat capul cu sabia.
Localnicii i-au luat trupul şi i l-au înmormântat creştineşte.
Sfânta Dimphna este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 15 mai.
Ea este considerată protectoarea celor care au boli mintale, a epilepticilor, a somnambulilor, a fugarilor.
Tot ei îi sunt atribuite vindecări ale celor care, fiind atinşi de boli mintale, s-au vindecat apropiindu-se de mormântul Sfintei Dimphna.
Ce înseamnă numele Dimphna?
Numele Dimphna este un nume din Ţara Galilor şi înseamnă „căprioară“.