Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Ita din Kileedy
Născută în secolul al V-lea după Hristos, Sfânta Ita a fost o călugăriţă ce a trăit în Irlanda, la Kileedy, localitate care-i poartă numele. În traducere, Kileedy înseamnă „biserica Sfintei Ita“. Născută într-o familie înstărită, din părinţi creştini, încă de mică şi-a dedicat viaţa slujirii Domnului Iisus Hristos. Blândeţea, generozitatea şi marea credinţă au apropiat-o foarte mult de Dumnezeu. De aceea, sfânta a ales să se facă călugăriţă, respingând astfel dorinţa tatălui său de a se căsători cu bărbatul care-i fusese ales.
La Kileedy Sfânta Ita a pus bazele unei mănăstiri unde, de altfel, şi-a petrecut întreaga viaţă. Aici a adunat copii şi tinerii cărora le împărtăşea învăţătura lui Hristos. Copiii învăţau despre credinţa în Dumnezeu, despre dragoste, dăruire şi mântuire. De-a lungul vieţii sale, i s-au atribuit multe miracole şi se spunea despre Sfântă că avea darul profeţiei. În jurul ei a strâns mulţi ucenici care au devenit apoi părinţi ai creştinismului.
Într-una dintre discuţiile sale, Sfânta Ita spunea:
- Sunt pe această lume pământească trei lucruri care Îl nemulţumesc profund pe Dumnezeu, şi anume: un chip care urăşte oamenii, voinţa omenească care se supune răului şi încrederea pe care oamenii o au în avuţii.
- Dar există şi cealaltă parte, adică sunt şi trei lucruri care Îl mulţumesc pe Dumnezeu?, întrebă una dintre ucenicele sale.
- Desigur, răspunse Sfânta Ita. Acestea sunt: o inimă care îşi pune toată credinţa în Dumnezeu, o viaţa religioasă modestă şi milostenia.
Cunoscută mai mult în Irlanda, Sfânta Ita este şi protectoarea tinerelor. Poate şi de aceea multe fete irlandeze poartă numele Sfintei.
Sfânta Ita a trecut la Domnul în anul 570. Calendarul ortodox o sărbătoreşte pe data de 15 ianuarie.
Ce înseamnă numele Ita?
Numele Ita este de origine celtică şi se traduce prin „dragoste divină“.
(Prelucrare după Vieţilor Sfinţilor pe luna ianuarie)