Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vieţile Sfinţilor pentru copii: Sfânta Monica
Sfânta Monica s-a născut în Tagaste (Algeria de astăzi), în anul 322, din părinţi iubitori, care au crescut-o în spirit creştin. Căsătoria ei cu un funcţionar păgân pe nume Patricius nu a fost una fericită din cauza temperamentului impulsiv al acestuia. Însă, credinţa şi rugăciunile constante ale Monicăi, blândeţea caracterului său au reuşit să domolească temperamental soţul, astfel încă Monica a avut o căsnicie liniştită. Dintre cei trei copii ai săi - Augustin, Navigius şi Perpetua -, Augustin era încăpăţânat, neascultător şi necinstit faţă de mama sa. Însă marea credinţă a Monicăi, participarea ei la slujbele zilnice de la biserică, rugăciunile numeroase şi posturile au făcut ca, în cele din urmă, soţul ei să se convertească la creştinism. Cu toate că acesta nu a fost de acord să boteze copii, Monica a continuat să se roage pentru aceştia.
Când i-a cerut ajutor episcopului pentru Augustin, acesta i-a spus:
- Tu să continui să te rogi Mântuitorului Iisus Hristos şi Domnul să te binecuvânteze pentru că nu este posibil ca fiul tău, pentru care ai vărsat atâtea lacrimi, să fie pierdut.
În cele din urmă a reuşit să-l convertească la creştinism pe Augustin şi să domolească astfel violenţa caracterului său. Ulterior, Sfântul Augustin avea să spună despre mama sa:
- Mama mea m-a născut de două ori; însă ce-a de-a doua naştere a fost un chin spiritual îndelungat din rugăciuni şi multe lacrimi. Dar bucuria pe care am simţit-o în clipa în care L-am cunoscut cu adevărat pe Dumnezeu a fost una imensă.
Monica le sfătuia pe femeile care aveau probleme cu soţii lor:
- Să fiţi blânde, să vă ascultaţi soţii şi să nu căutaţi niciodată motive de ceartă. Căsătoria înseamnă linişte, dar şi tăcere şi înţelegere.
La scurt timp după ce fiul său, Augustin, a fost botezat, sufletul Monicăi a trecut la Domnul. A fost înmormântată la Ostia, iar nouă secole mai târziu, moaştele sale au fost transferate la Roma.
Sfânta Monica este sărbătorită în calendarul creştin pe data de 4 mai.